• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Morski svet u neverovatnoj opasnosti! Klimatske promene pogađaju ribe i beskičmenjake više nego što se mislilo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici razvili novi istraživački metod za proučavanje opasnosti globalnog zagrevanja

  • 0
Klimatske promene i morski svet Foto: Jakub Gojda / Alamy / Alamy / Profimedia

Morski svet je u neverovatnoj opasnosti – zagrevanje morske vode i povećanje njene kiselosti pogađa ribe i beskičmenjake više nego što se mislilo. To je zaključak međunarodne studije koju je vodila Katarina Alter, morski biolog Kraljevskog holandskog instituta za pomorska istražvanja (NIOZ).

- Da bismo bolje shvatili sveopšti uticaj klimatskih promena, morski biolozi su proračunavaju njihove efekte na sve ribe i sve beskičmenjake zajedno. Ipak, efekti otkriveni u pojedinačnim studijama mogu da potiru jedni druge: primera radi, ako puževi imaju koristi od neke promene u okruženju, a ostali beskičmenjaci, poput morskih ježeva, imaju probleme zbog nje, ukupan efekat je nula iako su obe grupe pogođene – rekla je Katarina Alter, a prenosi EurekAlert!

U stvari, dodaje se, puževi zbog promena klime jedu više, a morski ježevi manje.

- Oba efekta imaju značaj i dalji uticaj – travnate alge, hrana morskih ježeva, raste više dok se smanjuje količina smeđe alge, kojom se hrane puževi. Ova razlika u ishrani dve vrste beskičmenjaka menja ekosistem, čime se dalje menja okruženje za sve životinje u ovom ekosistemu – navela je Alterova.

Zajedno sa kolegama sa Univerziteta Vageningen i 12 drugih istraživačkih instituta iz SAD, Francuske, Argentine, Italije, Čilea… ona je razvila novi istraživački metod koji više ne poništava naizgled kontradiktorne rezultate, već koristi sve podatke za odlučivanje o uticaju klimatskih promena na životinje.

Korišćenjem nove metode, međunarodni tim morskih biologa otkrio je da klimatske promene imaju negativan uticaj na važne biološke odgovore riba i beskičmenjaka – fiziologiju, reprodukciju, ponašanje, fizički razvoj…

- Kako će ovo imati rezultat na ekološke promene koje pogađaju strukture pomorskih ekosistema, naš rezultat sugeriše da će klimatske promene verovatno imati jači uticaj nego što se dosad mislilo – navela je Alterova.

Skok nivoa ugljen-dioksida u vazduhi dovodi do skoka temperatura morske vode, kao i povećanja njene kiselosti već decenijama, a veruje se da će ovaj trend da se nastavi u budućnosti.

- Sa trenutnim pomenama u temperaturi i kiselosti okeana, oni će uticati na 100 odsto bioloških procesa kod riba i beskičmenjaka, dok je ranije bio očekivan uzicaj na 20 do 25 odsto procesa – rekla je Katarina Alter.

(Telegraf Nauka / EurekAlert!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>