• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mužjaci su veći od ženki, zar ne?

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posmatrajući 429 vrsta sisara, istraživači su došli do nekih iznenađujućih rezultata.

  • 0

Uzmite u obzir lavove, gorile ili vidre. Da li mužjake zamišljate kao veće od ženki? Nova studija dovodi u pitanje više od 100 godina pristranosti u ovoj oblasti istraživanja. Posmatrajući više od 400 vrsta sisara, istraživači su došli do nekih iznenađujućih rezultata – u većini slučajeva, muški pripadnici vrste nisu veći od ženskih.

Polni dimorfizam je izraz koji se koristi kad mužjaci i ženke iste vrste izgledaju očigledno drugačije. Može se raditi prosto o različitim bojama ili raskošnom perju, ali kod nekih vrsta takođe mogu biti u pitanju rogovi i veće razmere mužjaka, naročito kod vrsta u kojima se mužjaci nadmeću međusobno radi pristupa ženkama, piše IFL Science.

Tokom 1970-ih, mamolog Ketrin Rols zaključila je da postoji mnogo vrsta u kojima nema mnogo polnog dimorfizma u pogledu veličine, naročito unutar većih grupa sisara. Međutim, njeno istraživanje je zanemareno i potisnuto idejom da su mužjaci iz većine redova sisara veći nego ženke.

Ranije studije su uključivale proizvoljna ograničenja za merenje veličine ili podaci nisu bili dostupni. Osim toga, te studije su retko uključivale glodare ili šišmiše u baze podataka, fokusirajući se na primate i velike mesožderske vrste uključujući foke.

Istraživači su u novoj studiji koristili velike baze podataka o brojnim kategorijama sisara i ispitali svaki red i porodicu u skladu sa brojem vrsta u njima.

Konačna baza podataka sadržala je podatke o telesnoj masi za 429 vrsta sisara. Rezultati pokazuju da 38,7% vrsta imaju mužjake i ženke iste veličine (polno monomorfične), dok 45,1% vrsta imaju mužjake koji su veći od ženki, a 16,2% imaju ženke veće od mužjaka.

Primeri najekstremnije razlike u veličini nalaze se kod slepog miša Murina peninsularis – ženke su 1,4 puta teže od mužjaka, i kod severnog morskog slona Mirounga angustirostris – masa mužjaka je 3,2 puta veća od mase ženke.

morski slon Foto: Wikipedia/NOAA
Ipak, većina dimorfizama nije toliko ekstremna. Polovina vrsta glodara (red sa najviše vrsta u studiji) imala je istu veličinu mužjaka i ženki, a u redu šišmiša Chiroptera postoji tendencija da ženski pripadnici budu veći od muških.

Sve u svemu, rezultati ne odgovaraju prikazu da većina vrsta sisara ima veće mužjake nego ženke. U stvari, vrste sa istom veličinom mužjaka i ženke česte su gotovo kao veći mužjaci. Tamo gde postoji polni dimorfizam, mužjaci su često veći, ali ne nužno u ekstremnom stepenu.

Istraživači sugerišu da je mišljenje da su mužjaci veći od ženki toliko istrajno jer je mnogo ranog zoološkog rada bilo zasnovano na muškom nadmetanju za partnerke. Takođe kažu da bi se njihovi rezultati mogli promeniti uz još više sakupljenih podataka i sugerišu da se uradi više istraživanja o ženskoj biologiji u širokom spektru vrsta.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>