• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Florida zabranjuje puštanje balona! Kazna 150 dolara za sve starije od 6 godina, razlog je jasan

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ostaci balona predstavljaju jedan od najopasnijih vidova zagađenja za okeanske životinje, upozorili su naučnici

  • 0
Baloni Baloni u Diznilendu na Floridi... Foto: Greg Balfour Evans / Alamy / Alamy / Profimedia

Zakonodavci američke države Floride usvojili su zakon kojim se zabranjuje namerno puštanje balona napolju. Zakon je prihvaćen u Predstavničkom domu i Senatu te države, a ako ga potpiše i guverner Ron Desantis stupiće na snagu od 1. jula. Razlog za donošenje ovog zakona je sprečavanje bacanja smeća i zaštita životne sredine, a svaka osoba starija od 6 godina koja pusti balon biće kažnjena sa 150 dolara.

Prema trenutnim zakonima, kažnjivo je puštanje više od 10 balona u roku od 24 sata, ali će se novim zakonom Florida pridružiti drugim državama koje zabranjuju puštanje balona, a među kojima su Arizona, Kalifornija, Konetikat, Kentaki, Mejn, Merilend i Virdžinija, prenosi IFLScience.

- Florida je donela pravu odluku zabranivši namerno puštanje balona – naveo je u saopštenju Hanter Miler, menadžer Fondacije Okeana.

Kada se otpuste, baloni često završavaju u moru, gde predstavljaju pretnju za ugrožene morske kornjače, ptice i druge životinje. Delove balona životinje često progutaju, a neki dodaci predstavljaju najopasnije vrste plastičnog zagađenja za okeanske životinje.

- Uzbuđeni smo zbog ovog zakona i jedva čekamo guvernerov potpis. Godinama smo se zalagali za ovu meru koja bi zaštitila pomorski ekosistem od štetnih uticaja ostataka balona – rekao je Džon Pol Bruker, direktor za Floridu Udruženja za očuvanje okeana.

(Telegraf Nauka / IFLScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>