• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Industrijski zagađivači prvi put pronađeni u mediteranskim koralima

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zagađivači nastali sagorevanjem fosilnih goriva nađeni su prvi put u sastavu korala, dajući naučnicima potencijalno novo sredstvo za praćenje istorije zagađenja.

  • 0

Nova studija pod vođstvom Londonskog univerzitetskog koledža identifikovala je čestice ugljenika, od sagorevanja fosilnih goriva, u sastavu korala u zalivu Ila Grosa kod Kolumbretskih ostrva u Sredozemnom moru.

Pronalazak ovog tipa zagađenja – putem letećeg pepeka ili sferoidnih ugljeničnih čestica – u prirodnim depozitima smatra se pokazateljem prisustva uticaja čoveka na životnu sredinu, kao i istorijskim znakom početka predložene antropocenske epohe, piše Phys.org.

Korali su obično korišćena prirodna arhiva za paleoklimatska izučavanja zbog merljivih stopa rasta. Poput godova drveća, njihov dug život i spor i regularan rast mogu dati naučnicima godišnje, mesečne ili čak nedeljne podatke o životnoj sredini godinama unazad.

Dosad su uglavnom korišćeni za utvrđivanje prošlih klimatskih uslova kao što su temperature i hemija vode. Međutim, ovo je prvi put da su čestice zagađivača – osim mikroplastike – pronađene u koralima, i njihovo prisustvo je paralelno sa istorijskom stopom sagorevanja fosilnih goriva u regionu.

Korali, mali beskičmenjaci koji žive u ekspanzivnim kolonijama, unose sferoidne ugljenične čestice iz okružujućih voda, inkorporirajući ih dok razvijaju svoje skelete od kalcijum-karbonata.

Koral Cladocora caespitosa se nalazi oko 60 kilometara od obale Kasteljona u Španiji, u okviru zaštićene morske zone, što minimizira verovatnoću lokalne kontaminacije. Ta vrsta je jedini mediteranski koral sa sposobnošću da formira velike grebene, a raste u proseku oko 0,3 centimetra godišnje.

Uzorci korala su u laboratoriji rastvoreni u kiselini, ostavljajući čestice zagađivača iz skeleta. Mikroskopskom i rendgenskom analizom je otkriven znatan porast kontaminacije sferoidnim ugljeničnim česticama između otprilike 1969. i 1992. To odgovara vremenu brze industrijalizacije Evrope i drastičnom povećanju upotrebe uglja u zemlji.

Ovi rezultati su u skladu sa drugim merenjima kontaminacije sferoidnim ugljeničnim česticama iz planinskih jezera u Španiji, što povrđuje ideju da korali mogu poslužiti kao prirodne arhive za merenje promenljivih nivoa zagađenja tokom vremena.

Nalazi su ostvareni u vreme kad naučnici tragaju za sredstvima koja bi označila početak antropocenske epohe, geološkog perioda koji obuhvata najnovije doba u Zemljinoj istoriji kad je ljudska aktivnost postala dominantan uticaj na klimu i životnu sredinu planete.

Jedan broj naučnika zagovara upotrebu prisustva sferoidnih ugljeničnih čestica kao markera za početak antropocena. Već su identifikovane u jezerskim i morskim sedimentima, uzorcima leda iz dubine ledenih ploča i tresetištima.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>