• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici izbušili 600 metara debeo led: Otkrili su nešto ekstremno opasno, posledice mogu biti katastrofalne!

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre 8.000 godina ledeni pokrivač Zapadnog Antarktika naglo se smanjio, a ako se to desi ponovo nivo mora i okeana bi skočio za 5 metara

  • 5
Ledeni breg Jedan od ledenih bregova u Vedelovom moru... Foto: Sergio Pitamitz / Universal images group / Profimedia

Ledeni pokrivač Zapadnog Antarktika dramatično se smanjio pre oko 8.000 godina, tvrde naučnici nakon što su izbušili 600 metara debeo led. Ovo otkriće je ekstremno opasno - pokazuje koliko brzo bi taj led mogao da se smanji i danas, u vreme klimatskih promena.

Deo ledenog pokrivača stanjio se za 450 metara za samo 200 godina krajem ledenog doba, pokazala je studija objavljena u žurnalu Nature Geoscience, prenosi CNN.

To je prvi direktan dokaz koji pokazuje tako rapidan gubirak leda bilo gde na Antarktiku, kažu istraživači.

- Iako naučnici znaju da je ledeni pokrivač bio deblji krajem poslednjeg ledenog doba nego što je danas, manje se zna o tome koliko brzo se otopio. Sada možemo precizno da vidimo kada se povukao, ali i koliko brzo - rekao je Erik Volf glaciolog Univerziteta Kembridž i jedan od autora studije.

Istopio se veoma brzo u prošlosti, dodaje on, što znači da postoji opasnost da se to ponovo dogodi.

- Ako počne da se povlači, to će se desiti vrlo brzo – rekao je Volf.

Posledice bi bile katastrofalne – u ledenom pokrivaču Zapadnog Antarktika ima dovoljno zaleđene vode da podigne nivo mora i okeana za pet metara. To bi dovelo do razarajućih poplava u priobalnim gradovima širom sveta.

- Ova studija je izvanredan detektivski rad o značajnom delu Antarktika. Ključna poruka je da se količina leda na Antaktiku može promeniti veoma brzo, tempom kojim bismo se teško nosili – rekao je za CNN Ted Skambos, glaciolog Univerziteta Kolorada u Boulderu.

Naučnici kažu da su ih iznenadili podaci o tome kako brzo se stanjio ledeni pokrivač na kraju poslednjeg ledenog doba.

- Ledeni pokrivač Zapadnog Antarktika je posebno osetljiv na klimatske promene, jer je površina ispod nivoa mora. Kada se toplija voda dođe ispod njega, on se topi veoma brzo. To se desilo pre 8.000 godina – rekao je Volf.

Izobel Rouel, naučnica Britanskih antarktičkih istraživanja i koautorka studije, kaže da je najstrašnije to što kada naglo topljenje počne da se dešava, „skoro ništa nije moguće uraditi da bi se zaustavilo“.

(Telegraf Nauka/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miša

    8. februar 2024. | 14:00

    Neverovatno pre 8000 godina smo doveli do klimatskih promena neumerenim korišćenjem fosilnih goriva. Ostadoh bez teksta

  • Miroslav

    8. februar 2024. | 13:44

    Pre 8 hiljada godina da li je bilo 8 milijardi ljudi, milijarde saobracajnica , vozila,aerodroma, aviona , ratne i svemirske tehnike, nafte, gasa, uglja, nuklearki i tako dalje. Pa desila se prirodna katastrofa i potopila i Atlantidu.

  • Bhm

    8. februar 2024. | 14:16

    Ponovo maucnici otkrili da nemaju blage vze nego samo lupetaju i nagađaju kao vidovita Zorka!?Imaju li oni kome da idgovaraju ta svoje neusoehe i bezrazlozno velike plate kao i abnormalne troskove koje stvaraju bez ikakvog pokrića?Ovo je treći clanak od jutros gde se nesto šokira i predpostavlja i ako su do juce tvrdili sve suprotno i sada pinovo bez cinjenica oni predpostavljaju....?Sarlatani.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>