• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rast mora zbog klimatskih promena ugrožava Evropu! Evo koje zemlje su u najvećoj opasnosti

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Promene u priobalnim delovima Starog kontinenta koštaće Evropu 872 milijarde evra

  • 1
Oluja Kiran Ciaran Evropa Engleska Francuska Foto: Tanjug/AP

Rast nivoa mora zbog klimatskih promena će Evropu koštati 872 milijarde evra do 2100. godine. Najugroženija područja su delovi Italije, Francuske, Holandije, Danske i zemlje Baltika, pokazala je studija koja je objavljena u naučnom časopisu Scientific Reports.

Rezultati studije sugerišu da je potrebno uvesti ekonomske mere za regione koje su ugroženi rastom nivoa mora, smatraju autori istraživanja, prenosi ANSA.

Istraživači su simulirali potencijalni ekonomski uticaj porasta nivoa mora u 271 evropskom regionu od ovog trenutka do 2100. godine, u scenariju koji podrazumeva visok nivo štetnih emisija i odsustvo mera za zaštitu obale.

Italija bi prema tom scenariju bila među najteže pogođenim zemljama.

Ciljana ulaganja u logistiku, javne usluge i građevinarstvo bi mogla da umanje potencijalne ekonomske gubitke od rasta nivoa mora, zaključuju naučnici.

Istraživanje je vodio holandski Tehnološki Univerzitet Delft u saradnji sa Evropskim institutom za ekonomiju i životnu sredinu u Milanu i Univerzitetom Ca Foskari u Veneciji.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srebrni

    18. februar 2024. | 17:47

    Koliko je glupo i nerezonski reći Itsliju će tesko pogoditi a na promer Hrvatsku,Egipat,Albanijz ili Tursku neće?!Nivo mora će svuda podjednako porasti i samo će oblik i visina obale odlucivati o obimu poplavljanja kao i vrednosti infrastrukture koja će biti unistena.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>