• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveći primerak najotrovnijeg pauka na svetu završio u parku reptila: Neverovatne fotografije Herkula

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sidnejski pauk (Atrax robustus) ima smrtonosni otrov, ali zbog dobrih programa zaštite u Austriliji od 1981. nije bilo smrtnih slučajeva od ujeda pauka

  • 0
834409613 Foto: C. Vine/Australian Reptile Park / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Najveći muški primerak najotrovnijeg pauka na svetu pronašao je novi dom u Australijskom parku reptila, gde će pomoći u spasavanju života nakon što je slučajno otkriven. Smrtonosni pauk nazvan Herkul pronađen je na centralnoj obali, oko 80 kilometara severno od Sidneja, saopštio je Australijski park reptila.

Eksperti za pauke iz obližnjeg parka su ga pronašli i ubrzo shvatili da je to najveći muški primerak koji je javnost imala prilike da vidi u Australiji.

Pauk je dugačak 7,9 centimetara od noge do noge, nadmašivši prethodnog rekordera iz 2018, mužjaka levkaste mreže po imenu Kolos.

Sidnejski pauci (Atrax robustus), koji se smatraju najotrovnijim na svetu, obično imaju dužinu od jedan do pet centimetara, pri čemu su ženke uglavnom veće od mužjaka, ali ne tako smrtonosne.

Uglavnom se nalaze u šumovitim predelima i prigradskim baštama od Sidneja, najnaseljenijeg grada u Australiji, do priobalnog grada Njukasla na severu i Plavih planina na zapadu, prenosi Glas Amerike.

Herkules će doprineti programu protiv otrova u parku reptila. Bezbedno uhvaćeni pauci podvrgavaju se „muženju“ da bi se izvukao otrov, neophodan za proizvodnju anti-otrova koji spasava živote.

- Navikli smo da parku doniraju prilično velike paukove sa levkastom mrežom, ali dobijanje ovako velikog mužjaka je kao da dobijete džekpot. Dok su ženke pauka u obliku levkaste mreže otrovne, mužjaci su se pokazali kao smrtonosniji - rekla je Ema Teni, zadužena za pauke u Australijskom parku reptila.

Od početka programa 1981. godine, u Australiji nije bilo smrtnih slučajeva od ujeda pauka. 

Kišno, vlažno vreme duž istočne obale Australije u poslednje vreme obezbedilo je idealne uslove za napredovanje paukova sa levkastim mrežama.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>