• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je jači – vukovi ili farmeri? Evropi su neophodni predatori, tvrde aktivisti, dok stočari zahtevaju odstrel

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sudovi u Švajcarskoj privremeno stopirali plan za desetkovanje ovih životinja

  • 0
Vukovi Foto: Shutterstock/Andrew Astbury

Švajcarski farmeri su razočarani i ljuti jer su sudovi privremeno stopirali odstrel vukova u toj zemlji. Oni veruju da je odstrel koji su planirali ključan za zaštitu njihovih stada i za budućnost alpskih zajednica, dok ekološki aktivisti smatraju da su otišli predaleko sa odstrelom i da vukovima preti desetkovanje i nestanak, piše BBC.

Ovaj slučaj prate i u drugim evropskim zemljama. U većini njih, kao i u Švajcarskoj, vuk je zaštićena vrsta, ali je na mnogim mestima primećen skok broja ovih predatora, zbog čega su farmeri zabrinuti.

Tokom većeg dela 20. veka u Evropi je bilo vrlo malo vukova. Ova životinja, koja je simbol zastrašivanja u srednjovekovnim bajkama, lovljena je skoro do ivice istrebljenja. Povratak vukova u Švajcarsku početkom devedesetih, i to iz Italije, prvo je slavljen kao znak da priroda sve izbalansira. Ali vukovi moraju da jedu i švajcarski farmeri počeli su da primećuju da im ovce nestaju.

Zbog pritiska farmera, zakon o zaštiti životinja je malo promenjen da bi bilo dozvoljeno ubijanje vukova, ali onih koji napadaju stada. Međutim, na referendumu 2020. većina je glasala za zaštitu vukova i odbacila bilo kakvu ideju popuštanja zabrana. Od tada broj vukova u Švajcarskoj porastao je najmanje na 300, sa oko 32 čopora.

Vukovi Foto: Shutterstock/Geoffrey Kuchera

Ove godine vlada je odobrila nove mere i dozvolila kantonima ne samo da odstrele problematične vukove, već cele čopore. Osim toga, predloženo je da Švajcarskoj nije potrebno više od 12 čopora.

Ideja takvog odstrela bila je horor za grupe za zaštitu životinja i najstarija od njih, Pro Natura, odlučila je da ode na sud.

- Nikad nije bilo govora o kvotama. Ovo je veoma nenaučni i politički motivisani odstrel. Ne uzima u obzir važnu ulogu koju vukovi imaju – rekla je Natali Rac iz Pro Narure za BBC.

- Vukovi su dobri za Evropu. Evropi su neophodni predatori. Odstrel planiran u Švajcarskoj je bez presedana u Evropi – rekla je Lusu Vutrih, ekološki aktivista.

I u Evropskoj uniji, čiji Švajcarska nije član, počeli su da preispituju zaštićeni status vukova.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, čijeg je ponija ubio vuk u Nemačkoj 2022, pozvala je zemlje članice da promene pravila tvrdeći „da je koncentracija vukova u nekim regionima opasnost za stoku, ali i ljude“.

- Evropski „problem sa vukovima“ brzo postaje izvor društvenih i političkih tenzija na kontinentu i Evropska komisija je predložila promenu njihovog statusa od strogo zaštićene vrste do zaštićene vrste. Međutim, to nije najbolja opcija ako se ima u vidu da samo tri od devet populacija vukova u Evropi ima dobar status. Ovo pitanje je u suštini fundamentalno filozofsko i svodi se na to kako koegzistirati sa vukovima – navela je Nora Ward, predavač filozofije Univerziteta u Golveju, za The Conversation.

(Telegraf Nauka/BBC/The Conversation)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>