• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici otkrivaju vezu između okeanskih vremenskih uslova i globalne klime

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koristeći mehaničku, a ne statističku analizu, naučnici nude novi okvir za razumevanje klimatskog sistema.

  • 0

Međunarodni tim naučnika pronašao je prve direktne dokaze koji povezuju naizgled nasumične vremenske sisteme u okeanu sa klimom na globalnom nivou, piše EurekAlert.

Okean ima vremenske obrasce poput onih koje doživljavamo na kopnu, ali u različitim razmerama. Neki vremenski obrazac na kopnu može trajati nekoliko dana i biti oko 500 kilometara širok, dok okeanski vremenski obrasci traju 3-4 nedelje, ali imaju otprilike petinu veličine.

Cilj studije bio je da se razume kako energija prolazi kroz različite kanale u okeanu po planeti.

Studija je otkrila da okeanski vremenski sistemi dobijaju ili gube snagu u inteakciji sa klimatskim sistemima, i po obrascu koji odražava globalnu atmosfersku cirkulaciju.

Istraživači su takođe otkrili da atmosferski pojas blizu ekvatora, poznat kao „intertropska zona konvergencije“, koja proizvodi 30% globalnih padavina, izaziva intenzivan transfer energije i stvara okeansku turbulenciju.

Postoji velika zainteresovanost za način uticaja globalnog zagrevanja i klimatskih promena na ekstremne vremenske događaje. Obično se takvi istraživački napori baziraju na statističkoj analizi koja zahteva vrlo opsežne podatke. Drugačiji pristup, zasnovan na mehaničkoj analizi, ublažava neke od tih zahteva i omogućava lakše razumevanje uzroka i posledice.

(Telegraf Nauka/EurekAlert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>