• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkriveno šta je rastrglo veliku belu ajkulu u oktobru: Reč je o džinovskom mesožderu, DNK je sve pokazala

I. Ć.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žrtva je bila dugačka oko 5 metara

  • 0
Velika bela ajkula Foto: mediadrumimages/Ron Daniel / Media Drum World / Profimedia

Unakažen leš velike bele ajkule koji je u oktobru pronađen na obali Australije posledica je napada kitova ubica, pokazala je analiza naučnika, koji su svuda na lešu ajkule pronašli DNK orki, piše Live Science.

Samo glava i kičma ajkule su ostali netaknuti, kad se leš pojavio na plaži u Portlandu u državi Viktorija, što je podstaklo spekulacije o tome šta ili ko je uradio ovo ajkuli. Nešto slično se dešavalo već godinama na obali Južne Afrike, gde je utvrđeno da su počinioci orke.

Nekropsijom je utvrđeno da su krivci i u Australiji orke (Orcinus orca).

- Ispitivanjem leša ajkule utvrđeno je da postoje karakteristični tragovi ujeda na pektoralnom pojasu, između peraja i stomaka, na mestu gde orke obično naprave otvor i praktično isisaju jetru bele ajkule - rekao je za ABC Radio Melburn Adam Miler, profesor morske biologije i biodiverziteta na Univerzitetu Dikin u Viktoriji, koji je radio analizu.

Ajkula koju su ubile orke bila je dugačka oko 5 metara, i ovo je prvi dokaz o napadima orki na velike bele ajkule u blizini Australije.

Kitovi ubice u ovim vodama love plave ajkule i mako ajkule, i jedu njihove jetre, kaže Miler. Naučnici su sumnjali da i velike bele ajkule dele sudbinu svojih manjih rođaka, ali to do ovog slučaja nije bilo naučno potvrđeno.

Miler i njegove kolege radile su zajedno sa grupom First Nations i vlastima Viktorije, kako bi došli do leša, što im je omogućilo da analiziraju genetske uzorke sa rana na truplu ajkule.

- Mogli smo da potvrdimo da ujedne rane imaju mnogo DNK orki, i to nam je bio znak koji smo tražili - rekao je on.

Grupa od najmanje 7 kitova ubica promećena je nekoliko dana pre pronalaska trupla ajkule u vodama u blizini Portlanda, rekao je Miler, i naglasio da oni znaju za dva jata orki koja žive u blizini, te da svaka od tih grupa ima specifično ponašanje i strategije lova.

- Ali nekad se običaji i znanja razmenjuju između jata. Njihova komunikacija je prilično neverovatna. Neko ponašanje jedno jato uči od drugog jata, i to kroz direktnu komunikaciju - kaže Miler.

Nije jasno koje od dva jata je odgovorno za napad na veliku belu ajkulu, niti da li je ovakvo ponašanje rasprostranjeno u ovim vodama. Čest lov orki na velike bele ajkule mogao bi da znači veliki problem za populaciju ovih predatora, koja je već na granici održivosti, tvrdi Miler.

(Telegraf.rs/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>