• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kit perajar nasukao se na plažu: Ekolozi se sukobili oko opasnosti od pomorskiih vetroparkova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dok se sve više novca ulaže u vetrenjače na moru kao ekološki vid dobijanja energije, ima i onih koji smatraju da izgradnja i rad ovih mašina smetaju životinjama

  • 0
Pomorski vetropark Foto: Stefan Dinse / Panthermedia / Profimedia

Mladi kit perajar, dug oko 15 metara, nasukao se na plažu u Steubenu, u američkoj državi Mejn, ovog vikenda. Na kitu nije bilo nikakvih vidljivih znakova traume, a uginuo je samo dva i po sata što se nasukao na plažu ovog vikenda, javio je Bangor Dejli njuz.

Kitovi perajari su jedna od četiri velike vrste kitova u Mejnskom zalivu, a nasukani kit je identifikovan kao mladunče staro između dve i pet godina.

Prošlih nekoliko nedelja broj nasukanih kitova značajno je porastao. Jedan od slučajeva, zabeležen nedavno u Kornvalu, u Engleskoj, privukao je pažnju javnosti, a naučnici još ispituju razloge zbog kojih se kit perajar nasukao i uginuo.

Sve češće vesti o nasukanim kitovima na plažama širom sveta pojačali su globalnu debatu među ekolozima o još jednom faktoru koji možda ima ulogu u ovim incidentima – pomorskim vetroparkovima.

Sukobi ekologa počeli su još u februaru, kada su pojedinci za nasukane kitove na američkoj istočnoj obali okrivili upravo velike turbine nedaleko od obala, piše britanski The Telegraph.

Istraživanja su pokazala da oko 40 odsto kitova završi nasukano na plaži ili zbog udara brodova ili zbog ogromnih ribolovačkiih mreža u koje se zapetljaju. Neki aktivisti tvrde da je bušenje tokom postavljanja vetroparkova oštetilo sluh ovih životinja, pa im je sve teže da izbegavaju brodove.

U odvojenoj kampanji u Australiji takođe je bilo protesta zbog vetroparkova uz objašnjenja da su rotori predugi i opasni. Uprkos tome, pomorski vetroparkovi se grade sve češće jer se smatraju ekološki bezbednijim.

- Akademci su pokušaje da se vetroparkovi okrive za sve povezali sa kompanijama koje se bave eksploatacijom nafte i gasa. Takve tvrdnje eksploatišu strah od zagađenja životne sredine. Ipak, neophodno je pomorske vetroparkove graditi isključivo tamo gde najmanje utiču na životinjski svet – rekao je dr Dag Par, glavni naučnik britanskog ogranka organizacije Grin pis.

- Ukoliko delfini i piskavice žive u nekoj oblasti, a vi počnete da pušite morsko dno kako biste podigli vetroparkove, to stvara mnogo jak zvuk i definitivno smeta životinjama, tera ih iz te oblasti. Nikad do sada nismo uspeli da povežemo nasukane životinje sa radom vetroparkova. Ipak, ima sve više dokaza da one utiču na neke vrste pomorskih sisara – rekao je Rob Devil iz tima za istraživanje nasukavanja kitova Zoološkog društva u Londonu.

On dodaje da se u neke oblasti životinje ne vraćaju nakon izgradnje vetroparkova, ali se u neke vraćaju čak i u većim brojevima nego ranije. To pojedinci povezuju sa zabranom ribarenja oko pomorskih vetroparkova.

(Telegraf Nauka/Bangor Daily News/The Telegraph)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>