• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prve fotografije džinovskog pacova na ostrvu Vangunu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači su postavili kamere uz pomoć saveta lokalnog stanovništva i proučavali snimke radi identifikacije životinja.

  • 0

Službenici za zaštitu prirode iz naselja Zaira, mamaliolog sa Univerziteta u Melburnu i profesor sa Nacionalnog univerziteta Solomonovih Ostrva napravili su prve i jedine snimke retkog džinovskog pacova sa ostrva Vangunu. Stanovnici Solomonovih Ostrva su godinama pričali o velikim pacovima koji se penju uz drveće i zubima otvaraju kokosove orahe.

Pošto nisu bili predmet naučnog istraživanja, nije bilo poznato da li su ti pacovi posebna vrsta, pa čak ni da li su priče o njima istinite. Godine 2017, istraživački tim iz Fildovog muzeja u Čikagu otišao je na ostrva s namerom da otkrije istinu, piše Phys.org.

Uspeli su da vide nekoliko pacova i čak da uhvate jednog i uzmu uzorke kože. Opservacije su ukazivale da su pacovi verovatno teški jedan kilogram u proseku i dugački do 45 centimetara – što je tri do četiri puta kao obični smeđi ili crni pacov. Nakon analize DNK uzorka kože, zaključeno je da taj pacov zaista predstavlja dotad nepoznatu vrstu – nazvali su je Uromys vika.

Ekipa iz Čikaga, međutim, nije napravila nijedan snimak pacova, zbog čega su nacrtali ilustracije, jedine slike koje su naučnici imali na raspolaganju do sada.

U okviru novog istraživanja, tim je postavio nekoliko kamera na mesta koja su preporučili stanovnici ostrva Vangunu. Eksperiment je bio uspešan – napravili su 95 snimaka tih pacova, koji su nakon analize otkrili da se radi o četiri jedinke.

Istraživači kažu da je to možda urađeno baš na vreme, pošto izgleda da će pacovi verovatno izumreti u roku od nekoliko godina zbog seče šume, koja uništava jedino mesto gde žive.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>