• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pčele ne mogu da okuse čak ni smrtonosne nivoe pesticida

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novo istraživanje sa Oksfordskog univerziteta pokazuje da bumbari ne mogu da okuse pesticide prisutne u nektaru, čak ni u smrtonosnim koncentracijama.

  • 0

bumbar Pixabay.com
To znači da bumbari nisu sposobni da izbegnu kontaminirani nektar, što ih dodvodi u veliku opasnost od izloženosti pesticidima i predstavlja pretnju po oprašivanje biljnih kultura.

Pčele su važni oprašivači poljoprivrednih kultura, ali ih ovo može izložiti pesticidima dok skupljaju nektar i polen – od kojih su neki vrlo otrovni za pčele, piše Phys.org.

Pčele su poznate po razvijenoj sposobnosti razlikovanja šećernih jedinjenja. Izvesna toksična jedinjenja, kao što je kinin, imaju „gorak“ ukus za pčele, pa su istraživači pokušali da otkriju da li im ovo čulo ukusa može pomoći da izbegnu pesticide.

Istraživači su upotrebili dva metoda da testiraju da li bumbari (Bombus terrestris) mogu da okuse čestice neonikotinoida i solfoksimina u nektaru, i da li bi izbegli konzumaciju pesticida u veoma širokom nizu koncentracija.

Koristili su elektrofiziologiju za beleženje reakcija neurona u receptorima ukusa kod bumbara. To im je omogućilo da prate koliko često su se neuroni „upalili“ i prema tome jačinu reakcije na ukus. Istraživači su takođe testirali ponašanje bumbara prilikom hranjenja dajući im ili šećerne rastvore ili šećerne rastvore sa pesticidima.

Rezultati su pokazali da su reakcije neurona bile iste u oba slučaja. To govori da bumbari nemaju usne mehanizme za detekciju i izbegavanje uobičajenih pesticida u naktaru.

Što se ponašanja prilikom hranjenja tiče, pčele su konzumirale istu količinu bez obzira na to da li je rastvor sadržao pesticide, čak i kad su pesticidi bili prisutni u tolikim koncentracijama da se pčele teško razbole.

Ovi nalazi su značajni zato što pokazuju da bumbari ne mogu izbeći izloženost pesticidima pomoću svog čula ukusa.

Glavni autor studije, dr Rejčel Parkinson iz Odeljenja za biologiju, kaže: „Pošto bumbari ne mogu okusiti pesticide i ne doživljavaju neposredne negativne posledice od konzumiranja, verovatno ne bi bili sposobni da izbegnu konzumaciju naktara zatrovanog pesticidima u polju“.

Ovi nalazi bi mogli pomoći u pronalaženju nekog netoksičnog jedinjenja čiji ukus se ne sviđa pčelama i može se upotrebiti kao „sredstvo odvraćanja“ pčela od useva tretiranih pesticidima koji ne zahtevaju oprašivanje.

Iako pčele nisu kozumirale manje rastvora sa pesticidima, autori su demonstrirali izbegavanje „gorkog“ ukusa u slučaju kinina. Kinin u visokim koncentracijama u šećernom rastvoru odvraćao je pčele. U slučaju niskih koncentracija, pčele su konzumirale manje šećernog rastvora, mada je vreme provedeno u kontaktu sa rastvorom bilo isto.

(Telegra Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>