• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na kontinentu straha otkriveno 48 novih vrsta paukova: Ne pletu mreže, već noću jure plen po zemlji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici tokom višedecenijskog rada uspeli da opišu paukove iz porodice Mitufidae

  • 0
Pauk Jedan od novootkrivenih paukova... Foto: Queensland Museum

Australija je za mnoge kontinent straha zbog neverovatno opasnih i otrovnih životinja i biljaka, a sada je predstavljeno 48 novih vrsta paukova iz porodice Mitufidae, javio je IFLScience. Taj posao uradili su naučnici Mreže muzeja Kvinslenda.

Glavni autor studije dr Robert Rejven, koji je radio na ovom višedecenijskom projektu sa Mrežom muzeja Kvinslenda, rekao je da su u ovoj grupi originalno bile samo tri ranije opisane vrste.

- Nove vrste imaju dužinu tela do 10 milimetara i reč je o noćnim i brzim paukovima. Bio sam iznenađen koliko vrsta smo opisali u ovom radu. Znao sam da ih ima mnogo, ali je broj značajno veći nego što sam pretpostavljao – rekao je on, a navodi se u saopštenju.

Taksonomski projekat trajao je dugo i u njemu su predstavljeni paukovi iz pet različitih rodova: Miturgopelma, Knotodo, Xeromiturga, Miturgiella i Xistera.

- Naši naučnici su kao detektivi na poslu, a rade da predstave nove vrste nauci. Često se pronađe neka vrsta i ona postane deo kolekcije, ali nije formalno prepoznata u nauci. To je posao koji rade naši istraživači, naučnici i saradnici – rekao je dr Džim Tompson, direktor Mreže muzeja Kvinslenda.

Nove vrste mogu da se pronađu širom Australije i to u suvim delovima, a posebno u šumama eukaliptusa.

Reč je o paucima koji love na zemlji, pa ne prave paukove mreže.

Jedan od paukova nazvan je po nekadašnjoj zvezdi australijske televizije – rendžerki Stejsi Tomson. Njegovo ime sada je Miturgopelma rangerstaceyae.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by STACEY THOMSON (@ranger_stacey)

- Provela sam mnogo vremena sa Robertom snimajući priče o paukovima tokom godina i uvek je bilo neverovatno. Uz njih sam naučila mnogo o paukovima, njihovoj biologiji, specifičnom ponašanju i nadam se da su one pomogle decu da nauče nešto o ovim neverovatnim stvorenjima – rekla je ona.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by STACEY THOMSON (@ranger_stacey)

Studija je objavljena u žurnalu Zootaxa.

(Telegraf Nauka/IFLScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>