• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici su prestrašeni posle otkrića misterioznih stena na izolovanom ostrvu: Evo šta to znači

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo su pronašli u martu

  • 0
Trindade Foto: AGB Photo Library Produções Fotograficas Ltda / Alamy / Alamy / Profimedia

Naučnici su pronašli nešto stašno: stene sačinjene od plastičnog otpada, na udaljenom brazilskom ostrvu Trindade. Ovo ostrvce, koje je važno utočište za zelene kornjače, je više od 1000 kilometara udaljeno od obale. Plastične stene su dokaz koliko ljudsko zagađivanje utiče na geološke cikluse Zemlje.

Geolozi su u martu otkrili da je otopljena plastika postala "slepljena" sa stenjem na vulkanskom ostrvu, i formirala nešto što nazivaju "plastiglomerati". Po definiciji, plastiglomerat je napravljen od fragmenata stene, peska, otpada i drugih organskih materija "stopljenih" sa ostacima plastike.

- Zagađenje, otpad u moru, plastika koju bacaju u okeane, to postaje geološki materijal, sačuvan u geološkim zapisima - rekla je Fernanda Avelar Santos, geološkinja sa Univerziteta Parana, za Rojters.

Plastične stene su pronađene na delu ostrva Trindade, koje je rezervat na kojem zelene kornjače polažu jaja. Jedini stanovnici ostrva su pripadnici brazilske mornarice, koji su tu sa zadatkom da štite ove kornjače.

- Saznali smo da zagađenje uglavnom dolazi od ribarskih mreža, što je čest otpad na ovim plažama. Kad se temperature podignu, ova plastika se topi i postaje stopljena sa prirodnim materijalima na plaži - kaže Santos.

Ribarske mreže i druga oprema su velika pretnja za ekosistem u okeanu. U stvari, oko 45 miliona kilograma plastike se godišnje baci u more u vidu izgubljene ribarske opreme.

Otkriće plastiglomerata može biti znak da Zemlja ulazi u novu geološku eru - onu u kojoj ljudi ostavljaju značajan i trajan uticaj na planetu. Ova epoha se zove antropocen.

- Plastika i plastiglomerati mogli bi da prežive kao budući fosili. Ako se zatrpaju ispod površine sa stenama, ne vidim zašto ne bi mogli da postoje u ovoj formi milionima godina - kaže Jan Zalasijevič, geolog sa Univerziteta Lester u Engleskoj.

(Telegraf.rs/TCD)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>