• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svuda su prisutni, a smanjuju moždane sposobnosti mladih? Naučnici zabrinuti posle istraživanja o pesticidima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim Univerziteta Kalifornije u San Dijegu ispitivao je koncentracije glifosata i 2,4D u urinu adolescenata

  • 3
Herbicidi Foto: Shutterstock / mykhailo pavlenko

Herbicidi su najčešće korišćena klasa pesticida na svetu – upotrebljavaju se u poljoprivredi, industriji i kućama. Međutim, dva najpopularnija herbicida povezana su sa pogoršanjem moždane funkcije kod adolescenata, pokazala je studija koju su sproveli naučnici sa Škole javnog zdravlja i ljudske dugovečnosti Herbert Varthajm pri Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu, prenosi EurekAlert!

Istraživači su u žurnalu Environmental Health Perspectives objavili istraživanje u kome su merili metabolitsku koncentraciju dva često korišćena herbicida – glifosata i 2,4-dihlorofenoksisirćetna kiselina (2,4D) – i sredstva protiv insekata DEET u uzorcima urina prikupljenih 2016. od 519 adolescenata, starih između 11 i 17 godina. Svi oni su živeli u poljoprivrednom okrugu Pedro Monkajo, u Ekvadoru.

Oni su takođe procenili neurobihejvioralne sposobnosti u pet oblasti – održavanju pažnje i indibicionoj kontroli, pamćenju i učenju, jeziku, shvatanju prostora i društvenoj percepciji.

- Mnoge hronične bolesti i poremećaji u mentalnom zdravlju kod adolescenata i mladih postale su sve češće tokom poslednje dve decenije i to širom sveta. Izloženost neurotoksičnim zagađivačima u okruženju moglo bi da objasni deo ovog skoka – rekao je Hose Rikardo Suarez, profesor Škole Herbert Varthajm.

Među zaključcima su:

  • glifosat, neselektivni herbicid koji se često koristi, primećen je kod 98 odsto učesnika istraživanja;
  • 2,4-D, herbicid koji se koristi na travnjacima i na usevima, primećen je kod 66 odsto učesnika istraživanja;
  • više koncentracije 2,4D u urinu povezane su sa nižim neurobihejvioralnim sposobnostima kada je reč o pažnji, pamćenju i jeziku;
  • povišena koncentracija glifosata u urinu povezana je sa nižim rezultatima u društvenoj percepciji, dok DEET nije povezan sa neurobihejvioralnim sposobnostima.

- Herbicidi i insekticidi se veoma koriste u poljoprivredi širom seta, kako u razvijenim zemljama, tako i u zemljama u razvoju, zbog čega je njima izložen veliki deo dece i mladih, a ne znamo kako utiče na njihovo zdravlje i njihove živote – rekla je Brajana Kronister, doktoran na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu.

- Stotine novih hemikalija stiže na tržište svake godine, a trenutno ih je registovano više od 80.000. Nažalost, veoma malo se zna o bezbednosti i dugotrajnom efektu na ljude većine ovih hemikalija. Dodatna istraživanja su neophodna da bolje razumemo ove veze – rekao je Rikardo Suarez.

(Telegraf Nauka/EurekAlert!)

Video: Pčela influenserka apelovala na upotrebu pesticida: Proglašene smo najvažnijim bićima na planeti!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eMKo

    14. oktobar 2023. | 20:11

    A da li su ispitivali kako na adolescente utiče mentalno zagađenje? Meni se čini da ono više utiče na zaglupljivanje mase nego herbicidi. Herbicidi više utiču na razne bolesti tela a na psihu razni rijaliti, tok šou, filmovi, tv programi za ispiranje mozga, anti muzika...

  • Dejan

    12. oktobar 2023. | 18:49

    Primetili smo to kod amerikanaca odavno !

  • Baš

    12. oktobar 2023. | 15:37

    Rano se setili..od njih najviše i umiru ljudi..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>