• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekstremna vrelina preti planeti: Septembar oborio sve rekorde, 2023. može biti najtoplija godina u istoriji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Već četvrti mesec zaredom padaju svi rekordi u vrućini, objavio Kopernik servis za klimatske promene

  • 5
Globalno zagrevanje Foto: Liquid-Light Photography/Profimedia

Na severnoj hemisferi možda je kalendarska jesen, ali ekstremna vrućina ne popušta. Novi podaci pokazuju da je prošli mesec bio najtopliji septembar otkako se meri vreme, što je četvrti mesec zaredom kada padaju rekordi u vrelini, zbog čega je 2023. na putu da definitivno bude najtoplija godina u istoriji, piše CNN.

Septembar ove godine pobedio je po vrelini septembar 2020. za 0,5 stepeni, pokazali su podaci Servisa za klimatske promene Kopernik Evropske unije. Ovaj mesec nikad nije bio ovako vreo otkako Kopernik beleži temperature 1940.

- Temperature bez presedana za septembar nakon rekordno vrelog leta ruše sve rekorde na naverovatan način – rekla je Samanta Bardžes, zamenica direktora Kopernika, u saopštenju.

Septembar je u mnogim delovima planete imao julske temperature – globalna temperatura u proseku je bila 16,38 stepeni, što znači da ovaj mesec bio za 0,93 stepena topliji od proseka za period od 1991. do 2020. i 1,75 stepeni topliji od proseka u preindustrijskom dobu.

Dok se mnogi fokusiraju samo na dugoročni skok temperature, neverovatna septembarska vrućina nakon najtoplijeg leta u istoriji pokazala je šta se može dešavati i narednih godina i kako globalno zagrevanje pojačava ekstremno vreme.

I temperature okeana u septembru su bile ekstremne. Prosečna temperatura mora dostigla je 20,92 stepena, što je najtoplije za septembar i druga najtoplija za bilo koji mesec. Na prvom mestu je avgust ove godine.

Osim toga, i led na Antarktiku je na svom istorijskom minimumu za ovo doba godine.

(Telegraf Nauka/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ре

    5. oktobar 2023. | 08:01

    Код нас био топао септембар.У западној Европи је било кишовито и свеже.

  • Mihajlo

    6. oktobar 2023. | 13:54

    "Servis za klimatske promene"... Je l to nesto sto Soros finansira?

  • Zika

    5. oktobar 2023. | 09:38

    Auu...globalno zatupljenje🤣🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>