• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vilinski krugovi postoje na 263 lokacije, otkrila veštačka inteligencija: Naučnici ne znaju o čemu se radi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim istraživača koristio satelitske snimke visoke rezolucije i pametne mašine da pokuša da reši misterioznu pojavu

  • 1
Narandžaste peščane dine Foto: Shutterstock

Diskovi prašine poznati kao „vilinski krugovi“ izgledaju kao tačke koje se šire kilometrima unaokolo. Misteriozno poreklo ovog fenomena zbunjuje naučnike već dugo, a sada je otkriveno da ih ima mnogo više nego što se mislilo, javio je CNN.

Vilinski krugovi su ranije otkriveni samo u suvim delovima pustinje Namib u Africi i delovima zapadne Australije. U novoj studiji korišćena je veštačka inteligencija (AI) da identifikuje strukture nalik vilinskim krugovima na stotinama novih lokacija iz 15 zemalja i sa 3 kontinenta. To bi moglo da pomogne naučnicima da shvate vilinske krugove i način njihovog formiranja.

Istraživači su analizirali podatke sa satelitskih snimaka visoke rezolucije, a potraga za obrascima koji nalikuju vilinskim krugovima prepuštena je nervnoj mreži, tipu AI koji procesuira informacije na način sličan ljudskom mozgu.

- Ovo je prvo korišćenje modela veštačke inteligencije za analizu satelitskih snimaka i potragu za vilinskim krugovima – rekao je dr Emilio Gvirado, naučnik sa Instituta za istraživanje životne sredine Univerziteta u Alikanteu.

Autori su prvo trenirali AI da prepoznaje vilinske krugove, a onda su mu dali 570.000 snimaka napravljenih širom sveta. AI je skenirao vegetaciju i identifikovao ranije nepoznate vilinske krugove. Nakon toga, analizu su morali da nastave ljudi.

- Morali smo ručno da odbacimo neke strukture koje nisu bili vilinski krugovi – rekao je Gvirado.

Rezultat je bio otkriće da na 263 lokacije postoje vilinski krugovi slični onima u Namibiji i Australiji. Ima ih u takozvanom Sahelu, zapadnoj Sahari i na rogu Afrike, na Madagaskaru, u srednjoj Aziji, kao i u centralnoj i jugozapadnoj Australiji.

Dr Stefan Gecin sa Univerziteta u Getingenu rekao je za CNN da ima sličnih fenomena u svetu, ali da vilinske krugove izdvajaju obrasci između samih krugova.

Međutim, podseća CNN, nema naučne definicije vilinskih krugova i da je njihovo postojanje za mnoge i dalje misterija. Naučnici ne znaju ni kako oni nastaju, mada ima nagoveštaja da su u Australiji povezani sa aktivnostima termita.

- Nadamo se da će podaci koje smo prikupili dati naučnicima širom sveta dovoljno podataka da reše enigmu formacije vilinskih krugova – rekao je Gvirado.

(Telegraf Nauka/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    2. oktobar 2023. | 16:38

    Veštačka inteligencija ne može ništa da "otkrije". Samo je sabrala ono što su ljudi otkrili i zapisali.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>