• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vid je bitan za ravnotežu slonova

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači kažu da se slonovi oslanjaju na čulo vida kako bi održali ravnotežu.

  • 0

Ranije studije sugerišu da se ove ogromne životinje suočavaju sa većim rizikom od povrede zbog pada nego manje životinje – i taj rizik samo raste dok životinja postaje veća. Za slonove bi pad mogao biti smrtonosan zbog povrede unutrašnjih organa ili slomljenih kostiju. Zbog toga je održavanje ravnoteže bitno za slonove, piše Phys.org.

Ranije istraživanje takođe pokazuje da različite životinje imaju različite mehanizme uključene u održavanje ravnoteže – ljudi se, na primer, oslanjaju na povratne informacije od svojih udova i vestibularni aparat u unutrašnjem uhu.

Pretpostavljajući da očni vid igra veliku ulogu u održavanju ravnoteže azijskih slonova, istraživači su kontaktirali obučavaoce slonova za filmske i televizijske nastupe. Istraživači i dreseri su napravili ogromne poveze za oči za četiri azijska slona. Takođe su pričvrstili GPS lokatore na njihove trupove i akcelerometre na stopala. Ovi senzori su omogućili praćenje kretanja slonova i njihovog hoda, uključujući vreme potrebno za svaki korak.

Zatim su instruktori zatražili od slonova da hodaju jedan iza drugog u parovima, s tim da prateći slon surlom drži rep vodećeg slona. Prilikom nekih šetnji, pratećem slonu je stavljen povez preko očiju.

Istraživaču su onda potražili razlike u senzorskim podacima. Otkrili su da vreme koraka nije bilo dosledno kod slonova koji su imali povez preko očiju – u nekim slučajevima, slonovi su imali teškoće da održe korak. Istraživači sugerišu da slonovi koriste vid kao sredstvo za tempiranje koraka, održavajući tako ravnotežu.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>