• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo stvorenje ima neverovatnu električno plavu boju, a otkriveno je u šumama Tajlanda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim istraživača uspeo je da u šupljim stablima u mangrovim šumama otkrije tarantulu izuzetnih karakteristika

  • 1

Nova vrsta tarantule sa električnom plavom bojom otkrivena je u Tajlandu, objavili su naučnici iz te zemlje, a prenosi Psych.org.

- U 2022. otkrivena je tarantula koja živi u stablima bambusa, što je bio prvi takav slučaj. Zahvaljujući tom otkriću, bili smo inspirisani da se priključimo timu u fantastičnoj ekspediciji i susretnemo se sa novom vrstom tarantule koja ima neverovatnu električno plavu boju – rekaoje dr Narin Čomfufuang sa Univerziteta u Kon Kenu.

Nakon objavljivanja vesti o tarantuli iz stabla bambusa, on i njegov istraživački tim, zajedno sa lokalnim stručnjakom za divljinu i jutjuberom Jočo Sipavatom, krenuli su u istraživačku ekspediciju u provinciji Fangnga. Tu su identifikovali novu vrstu tarantule sa jedinstvenom bojom. To je prva tarantula koja je otkrivena u tajlandskim mangrovim šumama.

- Prvi primerak koji smo otkrili bio je na drvetu u mangrovoj šumi. Ove tarantule naseljavaju šuplja stabla i teško ih je naći i videti jer je neophodno popeti se na drvo i čekati ih isped klizavih i vlažnih ulaza u šupljine stabla. Tokom ekspedicije, šetali smo tokom večeri i noću, kada je oseka, i uspeli smo da nađemo samo dve jedinke. Tajna ove žive plave boje tarantula nije plavi pigment, već jedinstvena struktura dlaka, koja ima nanostrukture za manipulaciju tako da stvaraju ovaj izgled – rekao je Narin.

Plava boja jedna je od najređih u prirodi, zbog toga je ovo otkriće izuzetno.

- Ova vrsta je postojala na tržištu tarantulama, ali nije nigde bila naučno proučena i nije postojala nikakva dokumentacija o tome gde ona živi. Ove elektirčno plave tarantule demonstriraju izuzetnu prilagodljivost. Mogu da žive i u drveću, kao i u jazbinama u zelenim šumama. Međutim, kada je reč o mangrovim šumama, tu žive samo u šupljim stablima zbog uticaja plime i oseke – rekao je Narin.

Naučno ime ove vrste Chilobrachys natanicharum, a naučni rad je objavljen u žurnalu ZooKeys.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>