• 7
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U SAD našli ležište litijuma vredno 1,48 biliona dolara, rančeri i starosedeoci besni zbog novog rudnika

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 7
Takerov prolaz, litijumski rudnik Foto: Carolyn Cole/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nekadašnji supervulkan duž granice Nevade i Oregona u SAD možda je najveće ležište litijuma na svetu, veruju geolozi. U novoj studiji izneta je hipoteza da Mekdermitova kaldera ima dvostruko veću koncentraciju litijuma od bilo koje otkrivene na svetu, a da tu ukupno ima od 20 do 40 miliona tona litijuma, prenosi Science Alert.

Ovu studiju, dodaje Science Alert, finansirala je rudarska kompanija, a bilo kakvi planovi da se kopa litijum veoma su kontroverzni. Mnogi naučnici, ekolozi, rančeri i predstavnici američkih starosedelaca zabrinuti su zbog nedavne odluke američke vlade da dozvoli otvaranje rudnika litijuma Takerov prolaz u Mekdermitovoj kalderi, na zemlji koja je sveta za nekoliko starosedelačkih plemena.

- Litijum je danas kao tečno zlato za proizvođače automobila. Koristi se za proizvodnju baterija u električnim vozilima i do 2040. biće im potrebno oko milion tona litijuma. Napuštanje fosilnih goriva sve je neophodnije, ali ovo rešenje je sve samo ne savršeno iz ugla zaštite okoline. Zlatna groznica za litijumom mogla bi da ima opasan uticaj na prirodu i ljude. Vađenje litijuma može da uništi ekosisteme, uništi podzemne vode i stvori ogromne količine otpada. Tokom proizvodnje baterija koriste se fosilna goriva – navodi Science Alert.

U ovom trenutku SAD su zavisne od Kine kada je reč o litijumu, jer ova zemlja obrađuje oko 90 odsto ove rude, pa postoji pritisak da se otvore rudnici litijuma na federalnom zemljištu. Ako sve prođe po planu, litijumski rudnik Takerov prolaz biće tek drugi rudnik tog tipa u zemlji. Projekat je vlasništvo kompanije Litijum Nevada, podružnice kompaniju Litijumska američka korporacija, koja je i finansirala istraživanje kaldere.

- Kada je nekadašnji supervulkan imao erupciju pre oko 16 miliona godina, vrela magma probila se kroz pukotine u zemlji i obogatila je glinu litijumom, veruju naučnici sa Univerziteta Oregona, iz kompanije Litijum Nevada i sa novozelandskog instituta GNS Science. Oni navode da je glina bogata magnezijum smektitom, koji je poznati izvor litijuma. Ali na najjužnijem delu kaldere istraživači su otkrili neobičan tip gline nazvan ilit, koji ima specijalno visoku koncentraciju litijuma – navodi Science Alert.

- Ako se veruje ovim finansiranim procenama, ovo je veoma, veoma značajno ležište litijuma. Moglo bi da promeni dinamiku trgovine litijumom na globalnom tržištu u smislu cene, bezbednosti i geopolitike – rekao je Anuk Borst, geolog koji nije povezan sa studijom, za Chemistry World.

Ipak, mnogi veruju da je cena previsoka. Rančeri brinu zbog uništenja podzemnih voda, ekolozi tvrde da će to ugrozi mnoge životinje. Osim toga, starosedeocima je to dom i na tim zemljama love jelene i bave se tradicionalnom medicinom, a tu se nalaze i njihova sveta groblja.

Ako su procene o 40 miliona tona litijuma tačne, vrednost tih zaliha na trenutnom tržištu bila bi 1,48 biliona dolara (1.480.000.000.000$), navodi Dejli mejl. Prema planovima, u prvoj fazi bi trebalo rudariti 40.000 tona litijuma godišnje.

- Amerika bi imala sopstvene zalihe litijuma i industrija više ne bi brinula o nestašicama na tržištu – rekao je za Dejli mejl Tom Benson iz Litijumske američke korporacije i sa Univerziteta Kolumbija.

(Telegraf Nauka/Science Alert/Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>