• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici ispitali misteriozno zlatno jaje, i dalje su zbunjeni: Znamo samo da ima biološko poreklo, ništa više

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čudni objekat otkriven na dnu okeana kraj obala Aljaske predstavlja enigmu za istraživače američke NOAA

  • 0
Zlatno jaje, NOAA, misterija Foto: NOAA Ocean Exploration, Seascape Alaska

Misteriozno zlatno jaje otkriveno na dnu okeana tokom podvodne ekspedicije kraj Aljaske ima „biološko poreklo“, ali naučnici i dalje ne znaju o čemu je reč, piše LiveScience.

- Iako smo ispeli da uzmemo „zlatno jaje“ sa dna okeana i prebacimo ga na brod, i dalje nismo uspeli da identifikujemo o čemu je reč osim da je reč o nečemu što ima biološko poreklo. Iako je pomalo ponižavajuće biti iznenađen ovih otkrićem, ono služi kao podsećanje na to koliko malo znamo o našoj planeti i koliko toga još možemo da naučimo o našim okeanima – rekao je Sem Kandio, koordinator ekspedicije američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA), odeljenja za okeanska istraživanja, a navedeno je u saopštenju.

Zlatno jaje, NOAA, misterija Foto: NOAA Ocean Exploration, Seascape Alaska

Čudni objekat pronađen je 3.300 metara ispod površine okeana, na jednoj podvodnoj planini u Aljaskom zalivu. Prečnik mu je oko 10 centimetara, a deluje kao da ima rupu pri dnu, zbog čega su naučnici inicijalno mislili da je možda reč o ljušturi jajeta ili nekom delu sunđera. Ali nakon proučavanja i dalje im je enigma o čemu je reč.

Tim sada pokušava da vidi da li je zlatno jaje povezano sa nekom poznatom vrstom, da li je reč o novoj vrsti ili o nekom do sada nepoznatom stadijumu života nekog bića.

- Najverovatnije nećemo moći da otkrijemo više dok ne dođemo u laboratoriju i ne iskoristimo koristimo sva postojeća znanja naučne zajednice i znanja onih sa sofisticiranijim alatima od onih na našem brodu – rekao je Kandio.

Tim NOAA u trenutku otkrića misterioznog zlatnog jajeta započeo je posao na mapiranju regiona i otkrivanju novih znanja o morskim dubinama.

Zlatno jaje, NOAA, misterija Foto: NOAA Ocean Exploration, Seascape Alaska

- Nove vrste imaju potencijal da budu novi izvor za lekove i vakcine, hranu, energiju… Kolektivno, podaci prikupljeni tokom ekspedicije pomoći će nam u smanjivanju rupa koje imamo u znanju o delovima planete, a sve kako bismo mogli bolje da je zaštitimo – rekao je Kandio.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>