• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Superkompjuter će pomoći u odlučivanju da li blokirati Sunce

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi superkompjuter pomaže klimatskim naučnicima da utvrde da li bi ubrizgavanje u startosferu aerosola ljudske proizvodnje koji blokiraju sunce takođe izmenilo oluje i padanje kiše.

  • 1
Orkanska oluja Printskrin www.sat24.com

Novi superkompjuter za istraživanje klime pomoći će naučnicima u proučavanju efekata solarnog geoinženjeringa, kontroverzne ideje za hlađenje planete preusmeravanjem Sunčevih zraka, piše Scientific American.

Ta mašina, nazvana „Derečo“, počela je sa radom ovog meseca u Nacionalnom centru za atmosferska istraživanja (NCAR) i omogućiće naučnicima da prave detaljnije klimatske modele za istraživanje solarnog geoinženjeringa, rekla je Kristen Rasmusen sa Univerziteta Kolorado Stejt, koja proučava kako bi aerosoli ljudske proizvodnje, koji se mogu upotrebiti za skretanje Sunčeve svetlosti, mogli uticati na obrasce padanja kiše.

Pošto je „Derečo“ 31/2 puta brži od ranijeg NCAR superkompjutera, njen tim može da izvodi detaljnije modele radi pokazivanja kako se regionalne promene u padanju kiše mogu izazvati raspršivanjem aerosola, doprinoseći tako razumevanju rizika solarnog geoinženjeringa. Mašina će takođe biti korišćena za proučavanje drugih pitanja u pogledu klimatskih promena.

„Radi razumevanja specifičnih uticaja na oluje, moramo koristiti modele vrlo visoke rezolucije koji mogu biti u pogonu mnogo, mnogo godina“, kaže Rasmusen. „Ovaj brži superkompjuter omogućiće više simulacija u dužim vremenskim okvirima u višoj rezoluciji nego što je trenutno moguće“.

Saopštenje iz NCAR-a dolazi nakon što je Bajdenova administracija objavila izveštaj koji je ponudio podršku za izučavanje solarnog geoinženjeringa kao načina za usporavanje rasta globalnih temperatura. NCAR se u velikoj meri finansira putem Nacionalne naučne fondacije, nezavisne agencije federalne vlade.

Izveštaj Bele kuće usledio je nakon otvorenog pisma više od 60 vodećih naučnika koji pozivaju na veće istraživanje onoga što se često naziva modifikacijom solarnog zračenja, jednog metoda izmene Zemljinih prirodnih sistema radi borbe protiv klimatskih promena. Kreatori politike Evropske unije su takođe objavili izveštaj koji poziva na međunarodnu procenu rizika povezanih sa geoinženjeringom.

„Ove tehnologije predstavljaju nove rizike po ljude i ekosisteme, dok takođe mogu povećati neizbalansiranost moći između država, izazvati konflikte i mnoštvo etičkih, pravnih, administrativnih i političkih problema“, kaže se u izveštaju EU.

Kritičari geoinženjeringa tvrde da bi upotreba aerosola i drugih supstanci radi skretanja Sunčevog svetla od Zemlje mogla dovesti do nepoznatih, desktruktivnih obrazaca klime. Oni takođe smatraju bi solarni geoinženjering mogao rezultirati globalnom zavisnošću, pošto bi temperature mogle naglo porasti ako taj proces bude zaustavljen.

Novi superkompjuter će omogućiti naučnicima da prave i izvršavaju kompleksne modele kako bi procenili rizike povezane sa geoinženjeringom, rekla je Rasmusen, dodajući da neznatne promene u sastavu atmosfere mogu dovesti do velikih uticaja ne samo na obrasce padanja kiše – što je njena oblast izučavanja – već i na čitave ekosisteme, uključujući ljudske zajednice.

Nacionalne akademije nauka, inženjerstva i medicine objavile su izveštaj 2021. godine, tražeći od naučnika da prouče uticaje geoinženjeringa, koji Rasmusen opisuje kao poslednje sredstvo u borbi protiv klimatskih promena.

„Moramo biti veoma oprezni“, kaže ona. „Nipošto ne zagovaram da krenemo napred sa bilo kojom od ovih vrsta smirivanja situacije. Najbolje bi bilo zaustaviti emisije fosilnih goriva koliko god možemo“.

(Telegraf Nauka/Scientific American)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>