• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

I ptice se razvode – kada ih partner vara ili kada su dugo razdvojene

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veruje se da je više od 90 odsto vrsta ptica monogamno, neke tokom celog života, neke tokom najmanje jedne sezone parenja. Ipak, naučnici su primetili da postoje razlozi što se neke od njih razvode

  • 0
ptice Foto: Shutterstock

Veruje se da je više od 90 odsto vrsta ptica monogamno, neke tokom celog života, neke tokom najmanje jedne sezone parenja. Ipak, naučnici su primetili da postoje razlozi što se neke monogamne ptice razvode, piše Gardijan.

Kako navode naučnici iz Kine i Nemačke u radu objavljenom u žurnalu Royal Society B, postoje dva ključna razloga za razvod ptica – promiskuitet mužjaka i dugo razdvajanje.

Tim istraživača analizirao je ranije objavljene podatke o razvodu kod 232 vrste ptica. Oni su mužjacima i ženkama svake vrste dali i ocenu promiskuiteta.

Rezultati su pokazali da vrste kod kojih postoji mnogo razvoda predstavljaju bliske vrste, što važi i za one kod kojih razvoda gotovo da i nema. Sličan je rezultat i kada je u pitanju promiskuitet mužjaka.

- Primera radi, lastavice, oriole i kosovi imaju visok procenat razvoda i promiskuiteta mužjaka, dok albatrosi, guske i labudovi imaju nizak procenat razvoda i promiskuiteta mužjaka – piše tim naučnika u svom radu.

Kako navode, dok je visok procenat promiskuiteta mužjaka povezan sa visokom stopom razvoda, to nije slučaj sa promiskuitetom ženki.

- Kada je mužjak promiskuitetan, smatra se da time ne ispunjava svoje obaveze, jer su njegova pažnja i resursi podeljeni na nekoliko ženki. Zbog toga je manje atraktivan partneru i veća je šansa da se razvede od njega u sledećoj sezoni parenja – rekao je dr Zotan Song, koautor istraživanja sa Instituta za ponašanje životinjua Univerziteta Maks Plank u Nemačkoj.

Promiskuitet ženki nema isti ishod, dodaje on, jer mužjaci koji sumnjaju u svoje očinstvo više se uključuju u uzgoj naslednika.

Tim je otkrio i da velika rastojanja utiču na razvode.

- Nakon migracija, par može da stigne do određene lokacije u različito vreme, pa onda pojedine ptice nađu nove partnere, što dovodi do razvoda. Moguće je da tokom migracija ptice završe na različitim lokacijama, što takođe dovodi do razvoda. Posebno ako su rastojanja između njih velika – navodi Song.

Dr Samanta Patrik, stručnjak za biologiju sa Univerziteta u Liverpulu, pozdravila je ovu studiju.

- Najzanimljivije mi je to što greške u migracijama mogu da dovedu do razvoda. Kako klima postaje nepredvidiva, sve je više problema i sa migracijama ptica, pa je moguće da to podigne broj razvoda među pticama – rekla je ona, a prenosi Gardijan.

(Telegraf Nauka/Gardijan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>