• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kit-ajkula snimljena prvi put kako se hrani na dnu okeana

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

„Činjenica da se tako malo zna o njoj je suluda“, rekao za Live Science Džoel Gejford, istraživač i postdiplomac na Londonskom imperijalnom koledžu

  • 0
Kit ajkula Foto: Daniel Lamborn / Panthermedia / Profimedia

Najveća ajkula na svetu obično filtrira hranu iz vode, pasivno skupljajući kril i drugi plankton dok pliva. Međutim, novi snimak prikazuje nešto sasvim drugačije, piše Live Science.

Kit-ajkula je snimljena kako se hrani rovareći po dnu okeana – što bi bio prvi put da je takvo ponašanje dokumentovano kod ove ogromne ribe.

Kit-ajkule (Rhincodon typus) su najveća vrsta ajkule na Zemlji, dužine do 18 metara. Žive u toplim vodama širom sveta, mada je njihov broj verovatno smanjen za više od 50% tokom poslednjih 75 godina. Nova opservacija pokazuje koliko naučnici još ne znaju o ponašanju i ekologiji ove ugrožene vrste.

„Činjenica da se tako malo zna o njoj je suluda“, rekao za Live Science Džoel Gejford, istraživač i postdiplomac na Londonskom imperijalnom koledžu.

Kit-ajkula je snimljena u blizini La Paza (Meksiko), primorskog grada na jugu Donje Kalifornije, poznatom po velikoj aktivnosti kit-ajkula. Neki od tamošnjih vodiča koji turistima pokazuju ajkule pristali su da podele video snimke bilo kakvog neobičnog ponašanja kita-ajkule sa tamošnjim istraživačkim organizacijama, kaže Gejford. Tako su on i njegove kolege došli do novog snimka. Objavili su istraživačku belešku 21. maja u žurnalu Fish Biology.

Video prikazuje ogromnu ribu koja zabija svoje velike čeljusti u pesak i kao da usisava vodu i sediment u pokušaju da pronađe hranu. Obično se kit-ajkule hrane putem filtriranja, sakupljajući kril i drugi plankton tako što ili filtriraju hranu iz vode dok plivaju ili uzimajući velike gutljaje vode blizu površine, rekao je Gejford.

Uzimajući u obzir samo video snimak, teško je tačno znati koji plen je kit-ajkula tražila, mada je Gejford spekulisao da je tražila mokrice, rakove koji žive na dnu okeana.

Iako ovakvo hranjenje na dnu nije dosad dokumentovano kod kit-ajkula, ono nije potpuno neočekivano, rekao nam je Mark Miken, biolog na Univerzitetu Zapadne Australije, koji nije učestvovao u izradi novog dokumenta.

Plankton koji jedu kit-ajkule može da migrira ka dnu okeana tokom dana, tako da ima smisla da bi kit-ajkule mogle da traže hranu i na dnu okeana. U stvari, Miken je rekao da su neki od njegovih studenata upravo snimili kit-ajkulu kao da se hrani na isti način.

Osim toga, prethodne studije u pogledu biohemije ishrane kit-ajkula sugerisale su da te ogromne ribe pronalaze neka od svojih jela na dnu okeana, primetio je Gejford, ali niko nije zaista video nijednu kit-ajkulu da se hrani tamo dole.

Ova vrsta ponašanja kit-ajkule možda je retka na mestima gde ljudi obično imaju interakciju sa kit-ajkulama, spekulisao je Gejford; možda se kit-ajkule obično hrane na dnu daleko od obale ili duboko pod vodom, na primer. Takođe je moguće da se ovo ponašanje dešava samo kad nema dovoljno njihove uobičajene hrane u blizini, pa ajkule moraju da nađu drugi način da se hrane, dodao je.

Ova nedavna opservacija takođe ukazuje na potencijalnu ulogu ekoturizma u naučnom otkriću, primetio je Gejford. Dok postoji izvesna polemika kako turizam koji cilja ajkule – naročito ishranu ajkula – može imati ekološke posledice, turistički vodiči već idu da traže ajkule svaki dan, rekao je on.

„Retko ponašanje poput ovog možda nikad nećete videti ako se oslanjate samo na jednu istraživačku organizaciju sa nekoliko putovanja nedeljno“, rekao je Gejford. „Ali ovo stvarno povećava prostor i potencijal za otkrivanje neobičnih ponašanja“.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>