• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fosilizovane kosti stare 100 miliona godina otkrivaju novu vrstu pterosaurusa

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novo istraživanje pod vođstvom Univerziteta Kertin ustanovilo je da 100 miliona godina stare fosilizovane kosti pronađene na zapadu Kvinslenda u Australiji pripadaju novoj vrsti pterosaurusa, zastrašujućeg letećeg reptila koji je živeo među dinosaurusima.

  • 0

Fosilizovane ostatke je 2021. pronašao Kevin Pitersen, kustos muzeja Kronosaurus korner, i utvrđeno je da pripadaju novom rodu i novoj vrsti pterosaurusa haliskia peterseni, piše Phys.org.

Na osnovu oblika lobanje, rasporeda zuba i oblika lopatice, istraživači su identifikovali primerak kao pripadnika grupe anhangueria, pterosaurusa koji su živeli širom sveta.

„Sa rasponom krila od oko 4,6 metara, bio bi to zastrašujući predator pre 100 miliona godina, kad se veliki deo centralnog zapadnog Kvinslenda nalazio pod vodom“, kažu istraživači.

Pažljiva priprema koju je uradio Pitersen obezbedila je ostatke najkompletnijeg primerka te grupe i pterosaurusa uopšte dosad otkrivenog u Australiji. Kompletiranost od 22% je više nego duplo veća od jedinog drugog delimičnog skeleta pterosaurusa pronađenog u Australiji.

Primerak uključuje kompletnu donju vilicu, vrh gornje vilice, 43 zuba, kičmene pršljenove, rebra, kosti iz oba krila i deo noge. Takođe su prisutne veoma osetljive kosti grla, koje ukazuju na mišićav jezik, od pomoći tokom hranjenja ribom i glavonošcima.

Haliskia peterseni se pridružuje značajnim morskim fosilima izloženim u muzeju Kronosaurus korner, među kojima su Kronosaurus queenslandicus, najveći morski reptil sa lobanjom dugačkom barem 2,4 metra, najkompletniji pleziosaurus iz Australije i kosti pleziosaurusa Eromangasaurusa i ihtiosaurusa Platypterygius.

Pitersen kaže da je ovo otkriće podsticaj za nauku, obrazovanje i regionalni turizam.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>