• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriveni fosilizovani ostaci čovekolikog majmuna: Stari su 11 miliona godina

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova stvorenja bila su daleko manja od bilo kog drugog velikog čovekolikog majmuna

  • 0

U Nemačkoj su otkriveni fosilizovani ostaci velikog čovekolikog majmuna stari 11 miliona godina, prenosi Gardijan. Procenjuje se da su ova stvorenja, daleko manja od bilo kog drugog velikog čovekolikog majmuna, bila veličine deteta i teška oko 10 kilograma.

Vrsta, nazvana Buronius manfredschmidi drevni je hominid, deo porodice iz koje su nastali homosapijensi, gorile i šimpanze.

- Ova nova vrsta je daleko manja od bilo kog živog ili bilo kog do sada pronađenog fosilnog ostatka hominida. To ga čini vrlo neobičnim - izjavila je prof. Madlen Behme, paleontolog sa Univerziteta u Tubingenu koja je vodila istraživanje.

Naučnici veruju da je novootkrivena vrsta koegzistirala sa drugom, mnogo većom vrstom hominida nazvanom Danuvius gugenmosi čiji su ostaci pronađeni na istom fosilnom nalazištu u Bavarskoj i potiču iz istog razdoblja.

Novi minijaturni veliki čovekoliki majmun predstavljen je delimičnim fosilizovanim ostacima dva zuba i čašice kolena čija veličina i oblik sugerišu da je Buronius manfredschmidi bio vešt penjač.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>