• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arahnid bodljikavih nogu star 308 miliona godina pronađen je na lokaciji Mejzon Krik u Ilinoisu

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pre više od 300 miliona godina, mnogobrojne vrste arahnida šetale su po karbonskim šumama Severne Amerike i Evrope.

  • 1
Douglassarachne acanthopoda Foto: Selden PA, Dunlop JA. A remarkable spiny arachnid from the Pennsylvanian Mazon Creek Lagerstätte, Illinois. Journal of Paleontology. (doi:10.1017/jpa.2024.13)

Među njima su one vrste koje poznajemo, poput paukova, kosaca i škorpija, kao i egzotične životinje koje se sad mogu naći u toplijim regionima.

Međutim, postojali su i prilično neobični arahnidi u tim životnim sredinama koji su izumrli. Čak i među tim neobičnim vrstama jedna se možda isticala zbog oklopljenih nogu, piše Phys.org.

Douglassarachne acanthopoda dolazi iz čuvenog Mejzon Krika i star je oko 308 miliona godina. Ovaj kompaktni arahnid bio je dugačak oko 1,5 centimetara i imao izuzetno jake i bodljikave noge – vrlo drugačije od ostalih poznatih arahnida, živih ili izumrlih, kaže Pol Selden sa Kanzaskog univerziteta.

Douglassarachne acanthopoda ima veoma bodljikave noge koje podsećaju na neke moderne kosce, ali se oblik tela prilično razlikuje, kaže Džejson Danlop iz Berlinskog prirodnjačkog muzeja.

Naučnici su stoga zaključili da ne pripada nijednom poznatom redu arahnida.

Nažalost, detalji kao što su delovi usta ne mogu se videti, zbog čega je teško reći koja grupa arahnida su najbliži rođaci, kažu naučnici. Možda pripada nekoj široj grupi. U svakom slučaju, izgleda da ovaj bodljikavi arahnid dolazi iz vremena kad su arahnidi ekperimentisali sa raznim oblicima tela.

Lokacija Mejzon Krik omogućava jedan od najznačajnijih uvida u život u kasnom karbonu, dajući širok dijapazon fascinantnih biljaka i životinja. Dati fosil je pronađen u 1980-im i kasnije ga je preuzeo muzej Dejvida i Sandre Daglas, po kojima je dobio ime i koji su ustupili primerak radi naučnog istraživanja kad je postalo jasno da je reč o neopisanoj vrsti.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Вук

    21. maj 2024. | 10:08

    Мислим да је у питању 309милиона година, а не 308.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>