• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li su mesožderi iz doba jure bili samo predatori? Novo istraživanje o ishrani dinosaurusa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pripisivanje tragova ujeda pojedinačnoj vrsti ostaje vrlo komplikovan zadatak zbog prisustva većeg broja vrsta koje bi mogle napraviti ovakva oštećenja

  • 0
Dinosaurusi Foto: Shutterstock

Paleontolozi sa Univerziteta Kraljica Meri u Londonu su sproveli detaljnu pretragu fosilnih kolekcija zapažajući nove navike u ishrani mesojednih terapodnih dinosaurusa iz perioda jure, piše Sci news. Kosti oštećene zubima pružaju neprocenjiv uvid u način ishrane davno izumrlih mesojeda.

Iako je dugo vladalo mišljenje da džinovski tiranosaurusi su glavni krivci za ova oštećenja na kostima dr Roberto Lei sa univerziteta u Modeni je sa svojim saradnicima uzeo u obzir i druge velike mesojede koji bi mogli da budu deo ove paleontološke zagonetke.

Oni su izvršili detaljan pregled literature i fosila i došli su do neverovatnog otkrića – čak 68 fosilnih kostiju sauropoda iz Morison formacije je imalo na sebi nepogrešive tragove ujeda terapoda. Ovo sugeriše da su tragovi ovakvih ujeda, iako ređi nego u oblastima u kojima su dominirali tiranosaurusi, možda i zastupljeniji u većem broju nego što se to nekada smatralo. U ovom istraživanju je posebno zanimljivo odsustvo bilo kakvog zaceljivanja na kostima. To ukazuje na jedan smrtonosni susret ili verovatnije, da su oštećenja na kostima nastala post mortem, konzumiranjem leša životinje. Paleontolozi su takođe ispitali trošenje zuba terapoda iz Morison formacije i ustanovili da trošenje odgovara glodanju kostiju i to mnogo više nego što se to prethodno mislilo.

Pripisivanje tragova ujeda pojedinačnoj vrsti ostaje vrlo komplikovan zadatak zbog prisustva većeg broja vrsta koje bi mogle napraviti ovakva oštećenja. Zbog toga je vrlo teško pripisati pojedinačno oštećenje na kosti sauropoda vrstama kao što su alosaurus ili keratosaurus.

Dr Dejvid Hon kaže da nam ovo novo istraživanje pomaže da utvrdimo ekološke odnose između dinosaurusa iz perioda jure, kao i da nam ukaže na životne navike velikih mesoždera koji su očigledno bili sličniji tiranosaurusima nego što smo ranije mislili. Ovo je još jedan važan korak u rekonstrukciji ponašanja ovih drevnih životinja.

Ovo ispitivanje nam potvrđuje da su ne samo tiranosaurusi, već i drugi terapodi bili ne samo lovci, već i oportunisti koji ne bi propustili ni jedan „dobar zalogaj“.

(Telegraf Nauka/T. O./ Sci news)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>