• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Kao komodo zmaj sa perajima, samo mnogo veći": Otkriveno novo morsko čudovište od pre 80 miliona godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jormungandr je verovatno bio predak većeg Mozosaurusa

  • 0
Mosasaur Foto: Shutterstock

Paleontolozi u Severnoj Dakoti su otkrili novu vrstu mozosaurusa, piše PopSci. Ovi džinovski mesojedi koji su živeli u morima su plivali pre oko 80 miliona godina tokom perioda kasne Krede.

Nova vrsta je dobila ime Jormungandr walhallaensis, po morskoj zmiji iz nordijske mitologije, Jormungandru, i Valhali, raju iz nordijske mitologije, a ostaci su pronađeni u Severnoj Dakoti u SAD.

Ovo otkriće je predstavljeno u studiji koja je objavljena 30. oktobra u izdanju Američkog muzeja istorije prirode.

- Ako stavite peraja na Komodo zmaja, i mnogo ga povećate, to je otprilike kako izgleda Jormungandr walhallaensis - kaže ko-autor studije Amelija Zijetlov.

Prvi ostaci mozosaurusa su otkriveni pre više od 200 godina, a reč "mozosaurus" starija je čak i od reči "dinosaurus", i to za oko 20 godina.

Ima još nekoliko pitanja bez odgovora, kad je reč o ovim drevnim morskim stvorenjima, među kojima je koliko puta su im evoluirala peraja, kad su postali potpuno morska bića. Naučnici veruju da se ovo desilo najmanje tri puta, a možda i više. Takođe, nepoznato je da li su mozosaurusi bliži srodnici današnjih monitor guštera ili zmija, ili nekih drugih živih bića. Ova nova vrsta popunjava neke od nepoznanica koje se tiču međusobnih odnosa različitih grupa mozosaura.

- Kako su ove životinje evoluirale u džinovska morska čudovišta, tako su konstantno evoluirala. Ova studija pomaže da se rastumači na koji način su sve ove različite forme života povezane jedne sa drugima - rekla je Zijetlov.

Istraživači u Severnoj Dakoti su otkrili prvi fosil Jormungandra 2015. godine. Tu su bili gotovo kompletna lobanja, vilice i delovi kičme, kao i određeni broj pršljenova. Kako je pokazala detaljna analiza, fosil je bio potpuno nova vrsta koja je imala nekoliko osobina koje postoje i kod dve druge vrste mozosaura: Clidastesa i Mososaurusa. Clidastes je manja životinja veličine od 2 do 4 metra, koja je živela otprilike pre 145 miliona godina. Mozosaurus (Mososaurus) je bio mnogo veći i dostizao je dužinu od skoro 18 metara, a živeo je pre oko 99 do 66 miliona godina, u isto vreme kad i Tiranosaurus Reks.

Novopronađeni primerak, Jormungandr, dugačak je oko 8 metara, i ima peraja. Takođe ima rep nalik ajkulinom, sličan repu ostalih vrsta mozosaura. Takođe, imao je verovatno i "namrgođeno" čelo, zbog koštanog grebena na lobanji. Njegov rep je bio dosta kraći od ostatka tela.

Jormungandr je verovatno bio predak većeg Mozosaurusa.

- Ovaj fosil nam dolazi iz geološkog perioda u SAD koji ne razumemo dovoljno. Što više popunjavamo geografsku i vremensku liniju, to više znamo o ovim stvorenjima - rekao je ko-autor studije, paleontolog Klint Bojd.

U nordijskoj mitologiji, Jormungandr je ogromna morska zmija, drugo dete prevrtljivog boga Lokija i titanke Angrbode. Tor, bog groma, u stalnoj je borbi sa Jormungandrom, i veruje se da će oni nastaviti da se bore do smrti u vreme Ragnaroka, kraja sveta.

(Telegraf Nauka/PopSci)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>