• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

500 miliona godina star crv sa „šuriken“ šiljcima nazvan po ogromnim peščanim crvima iz „Dine“

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novootkrivena vrsta je bila deo tipa anelida, člankovitih crva, koji čine segmentisani crvi.

  • 0

Novonađeni, 500 miliona godina star fosilizovani morski crv iskopan je na severu Jute. Ovaj prastari crv bi klizio kroz okean tokom Kambrijuma (pre 541-485,4 miliona godina), perioda obeleženog naletom novog života na zemlji, ponekad nazivanog „Kambrijumska eksplozija“, piše Live Science.

Nova vrsta je nazvana Shaihuludia shurikeni. Njen rod je inspirisan izmišljenim crvima Shai-Hulud na planeti Arakis iz romana „Dina“.

„Ja sam veliki ljubitelj i bila sam vrlo uzbuđena zbog filmova ’Dina’“, kaže Rijanon Lavin, koja je došla do otkrića.

Ime vrste se odnosi na japansku reč za zvezdu koja se baca – „šuriken“ – zbog fosilnih šiljaka poput sečiva, koji su poznati kao čekinje i uobičajeni su kod anelida, tipa segmentisanih crva.

Istraživači su pronašli fosil tokom iskopavanja na lokaciji Spens Šejl, debeloj geološkoj formaciji duž granice između severne Jute i južnog Ajdaha. Primerak je bio dugačak oko 7-8 centimetara ili „malo kraći od pametnog telefona“, rekla je Lavin. (Nasuprot tome, izmišljeni peščani crvi iz „Dine“dugački su više od 100 metara).

„Odmah sam znala da to nije tipično“, rekla je Lavin, istraživač pri Institutu za biodiverzitet i Muzeju istorije prirode Univerziteta Kanzas. „Prvo što vidimo su ove oštrice koje podsećaju na zvezde ili cvetove. Isprva nismo bili sigurni da li takav dizajn dolazi od živog stvorenja ili je to samo čudna mineralna izraslina“, dodala je ona.

Istraživači su analizirali fosil pomoću skenirajućeg elektronskog mikroskopa, što uključuje ispaljivanje snopa elektrona na uzorak da bi se dobila detaljna slika njegove površine u krupnom planu. Utvrdili su da se radi o novoj vrsti anelida.

„Anelidi su vrlo retki u Kambrijumu Severne Amerike i dosad smo znali za samo jedan primerak iz Spens Šejla“, rekao je Julien Kimig, paleontolog pri Državnom muzeju istorije prirode u Nemačkoj.

Ovo nije prvi put da su naučnici otkrili redak fosil skriven u Spens Šejlu: oko 90 vrsta kambrijumskih trilobita i fosila bez skeletnog sistema pronađeno je u ovom sedimentu od 1900-ih, uključujući prastari organizam u obliku vinske čaše koji se hrani na dnu, pronađen 2017.

„Ovo otkriće nas navodi da mislimo o dubokom vremenu“, kaže Lavin. „Lepo je misliti o našoj planeti kao registru istorije i svim različitim sredinama koje su postojale tokom milijardi godina, na istom tlu na kojem stojimo. Strani svetovi su bili ispod naših stopala“.

(Telegraf Nauka/ Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>