• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Od Hololensa 2 do kraft piva i crne čokolade: Inovacije domaćih naučnika predstavljene na Sajmu knjiga

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Centar za promociju nauke je na Sajmu knjiga predstavio Katalog izložbe Vlade Republike Srbije pod nazivom „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve – Zakorači u održivu budućnost“

  • 0
CPN, Sajam knjiga Foto: Promo/Centar za promociju nauke/Marko Risović

Centar za promociju nauke je, u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, na svom štandu na 67. Beogradskom sajmu knjiga predstavio Katalog izložbe Vlade Republike Srbije pod nazivom „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve – Zakorači u održivu budućnost“. Ova izložba, koja je prvi put prikazana na 66. međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, ističe inovativne tehnološke proizvode razvijene unutar naučnoistraživačke zajednice i inovacionog ekosistema Srbije, saopštio je Centar za promociju nauke.

Na promociji su se obratili predstavnici Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, kao i predstavnici naučnoistraživačkih institucija, čija su inovativna tehnološka rešenja osvojila prestižne nagrade na ovogodišnjem međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća.

- Ovaj katalog nosi izuzetnu istorijsku vrednost, jer prikazuje trenutno stanje nauke u Srbiji, što će u budućnosti predstavljati dragocen izvor informacija za mnoge. Njegov značaj će zasigurno biti prepoznat kao dragocena literatura - istakao je prof. dr Miroslav Trajanović, državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

CPN, Sajam knjiga Foto: Promo/Centar za promociju nauke/Marko Risović

Sistem Hololens 2 i medicina

Tim Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pod vođstvom profesora dr Predraga Stevanovića, osvojio je Posebno priznanje za doprinos razvoju tehnike na ovogodišnjem sajmu tehnike. Ovaj uspeh postignut je zahvaljujući inovativnoj primeni sistema proširene realnosti Hololens 2 u medicini, razvijenog u saradnji sa Univerzitetskim kliničko-bolničkim centrom „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“.

- Ova oblast je još na svom početku u Srbiji – pre nas nije bilo sličnih pokušaja. Međutim, ubrzo nakon što smo dobili ovo priznanje, koje je privuklo pažnju, uspeli smo da dobijemo značajniju podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Time smo proširili naš rad na projekat koji danas obuhvata 12 bolnica u Srbiji - naglasio je dr Stevanović i dodao da je prisustvo na Sajmu bilo od velike koristi, ne samo zbog dobijenog priznanja, već i zbog novih ideja koje su proizašle iz razgovora sa kolegama izlagačima.

Hololens 2 koristi tehnologiju mešovite stvarnosti, zasnovanu na algoritmima mašinskog učenja, što omogućava povećanje kvaliteta zdravstvene zaštite, uz istovremeno smanjenje rizika. Ovaj uređaj pruža nove mogućnosti u preciznosti i efikasnosti medicinskih procedura“, objasnio je dr Stevanović.

Pored tehnološke superiornosti, Hololens 2 omogućava lekarima pristup virtuelnim podacima tokom samih intervencija, čime se značajno unapređuju proces lečenja i donošenja odluka u realnom vremenu. Dr Stevanović je takođe potvrdio da je njegov tim već testirao Hololens 2 tokom određenih operativnih zahvata. Prema njegovim rečima, očekuje se da ovaj uređaj uskoro uđe u široku primenu u bolnicama širom Srbije i regiona, što će značajno doprineti unapređenju zdravstvenog sistema.

Obogaćeno kraft pivo

Tim Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predvođen dr Natašom Obradović, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom, osvojio je Posebno priznanje Sajma tehnike za eksponat pod nazivom „Funkcionalno pivo obogaćeno fenolnim jedinjenjima iz semenki grožđa“. Ovaj proizvod je rezultat strateškog projekta sa Narodnom Republikom Kinom. Institucije učesnice ovog projekta su: Tehnološko-metalurški fakultet, Univerziteta u Beogradu; Poljoprivredni fakultet, Univerziteta u Beogradu; Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ - Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu; Medicinski fakultet, Univerziteta u Beogradu; Institut za opštu i fizičku hemiju, Univerziteta u Beogradu kao i privredni subjekt participant na projektu Dogma d.o.o.

CPN, Sajam knjiga Prof. dr Nataša Obradović (desno)... Foto: Promo/Centar za promociju nauke/Marko Risović

Dr Obradović je istakla da ovo priznanje ima veliku važnost za razvoj novih proizvoda ovog tipa, jer funkcionalni proizvodi trenutno predstavljaju rastući trend u prehrambenoj industriji.

- Kroz predstavljenu inovaciju uspeli smo da iskoristimo vredan nusproizvod vinske industrije i sa njim kreiramo novi proizvod, funkcionalo kraft pivo obogaćeno fenolnim jedinjenjima iz semenki autohtone sorte grožđa Prokupac - objasnila je.

Projekat je višestruko inovativan, pored implememntiranja cirkularne ekonomije i razvoja nove formulacije, unapređen je i proizvodni proces primenom imobilisanih ćelija kvasca u postupku fermentacije piva. Kada je u pitanju budućnost ovog tipa proizvoda, dr Obradović je istakla veliki potencijal za njegovu komercijalizaciju, uz postojeće interesovanja proizvođača za saradnju na daljem razvoju i plasiranju piva na tržište. Ovo uključuje ne samo kraft pivare, već i druge proizvođače koji žele da obogate svoj asortiman funkcionalnim proizvodima i prmene cirkularna rešenja.

Crna čokolada i larve brašnara

Tim Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, pod vođstvom profesora Miloša Petrovića, razvio je inovativni proizvod – crnu čokoladu napravljenu uz brašno dobijeno od larvi velikog brašnara. Ovaj projekat je u proteklih nekoliko meseci privukao značajnu pažnju, s obzirom na to da se larve velikog brašnara smatraju održivim i alternativnim izvorom proteina u ishrani.

CPN, Sajam knjiga Profesor Miloš Petrović... Foto: Promo/Centar za promociju nauke/Marko Risović

Profesor Petrović je naglasio da je ideja za projekat proizašla iz potrebe za održivim rešenjima u prehrambenoj industriji. Put od same zamisli do realizacije bio je izazovan, ali izuzetno inspirativan. U saradnji sa kompanijom Barry Callebaut, tim je razvio seriju čokolade obogaćenu celim larvama velikog brašnara.

- Ono što naš pristup čini posebnim jeste uzgajanje ovih insekata uz korišćenje poljoprivrednog otpada. Fokusiramo se na vrstu poznatu kao veliki brašnar, ali postoji i niz drugih insekatskih vrsta koje su takođe izvanredni reciklatori - istakao je Petrović.

(Telegraf Nauka)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>