• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za istraživačke projekte 24,8 miliona evra: Fond za nauku otvorio dva programa – Ideje i Dijaspora

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fond je do sada otvorio 11 programa i podržao više od 500 projekata u kojima je učestvovalo 3.400 istraživača

  • 0
Fond za nauku Prof. dr Nenad Filipović, v.d. direktora Fonda za nauku... Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Fond za nauku Republike Srbije otvorio je sinoć dva nova programa – „Ideje 2024“ i „Dijaspora“, rekao je prof. dr Nenad Filipović, v.d. direktora Fonda. Prvi je vredan 24 miliona evra, a drugi 800.000 evra.

- Kada je reč o programu „Ideje“, tu očekujemo da prođe stotinak projekata jer je maksimalna veličina jednog projekta 300.000 evra i traju 3 godine. Drugi projekat predstavlja veze naših istraživača koji rade u inostranstvu sa istraživačima u Srbiji, vrednost po projektu je 20.000 evra i trajaće godinu dana – rekao je Filipović.

Dijaspora je veoma zainteresovana, dodaje, jer se nudi nešto konkretno.

- Nove aktivnosti su i otvaranje novih poziva, koji će biti specifični i u saradnji sa ostalim ministarstvima. Očekujemo i jedan novi program za veštačku inteligenciju od 8 miliona evra – poručio je prof. dr Filipović.

Fond je do sada otvorio 11 programa i podržao više od 500 projekata, dodao je on, u kojima je učestvovalo 3.400 istraživača sa više od 80 miliona evra.

Ministarka nauke dr Jelena Begović rekla je ovo „jedan od onih zaista lepih dana za naučnu zajednicu Srbije“.

Fond za nauku Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- U programu „Ideje“ očekuju se fantastične, hrabre ideje srpskih naučnika - i jednog dana velika potencijalna naučna otkrića. U ovaj program ćemo uložiti 24 miliona evra i očekujemo neka rešenja koja neće biti bitna samo za našu zemlju, već će napraviti prodor i na globalnom nivou. Svaka zemlja je jaka koliko njena zajednica sarađuje. Jako je bitno da sarađujemo sa našim naučnicima koji se nalaze i grade uspešne karijere van Srbije. Zato je program „Dijaspora“ jedna mogućnost da naši naučnici iz celog sveta mogu da dolaze u Srbiju jer su oni naša neverovatna snaga – rekla je ministarka.

Šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žiofre čestitao je Fondu na pokretanju dva nova programa koji predstavljaju važan podsticaj i naglasio da Evropska unija radi „ruku pod ruku“ sa srpskom vladom, srpskim autoritetom, srpskom istraživačkom zajednicom u Srbiji na podizanju kapaciteta Srbije da razvija ekonomiju zasnovanu na znanju.

- U tom cilju već smo obezbedili kroz grantove 31,5 milion evra zajedno sa programom ubrzavanja inovacija i podsticaja rasta preduzetništva, koje će koristiti istraživački centri, instituti, naučne institucije, kompanije za podizanja istraživačkih kapaciteta - rekao je ambasador.

Žiofre je dodao da je Srbija deo evropskog istraživačkog prostora, u kojem je najveći istraživačko-razvojni program „Horizont Evropa“.

(Telegraf Nauka)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>