• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

„Ne mogu da razlikuju sebe od drugih!“ Šok otkriće: Kad su povređena, ova dva stvorenja spajaju se u jedno

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnike iznenadilo saznanje o jednoj vrsti rebronoša

  • 0
Rebronoše Foto: Andrey Nekrasov / Zuma Press / Profimedia

Naučnici su došli do šokantnog otkrića – jedna vrsta rebronoša (Mnemiopsis leidyi) ima sposobnost spajanja dve jedinke u jednu. Kada su jedinke povređene, one mogu da se spoje nakon čega ova stvorenja iz morskih dubina sinhronizuju mišićne kontrakcije i spajaju sistem organa za varenje da tako dele hranu. To je objavljeno u žurnalu Current Biology.

- Naša otkrića sugerišu da rebronoše možda nemaju sistem za alorekogniciju, što je sposobnost da razlikuju sebe od drugih. Osim toga, podaci sugerišu da dve individue mogu rapidno da spoje nervne sisteme i dele akcioni potencijal - rekao je Keji Džokura sa Univerziteta u Ekseteru i Nacionalnih instituta za prirodne nauke u Okazaki, a prenosi Science Daily.

Džokura i njegove kolege ovo su otkrile nakon što su čuvali rebronoše u akvarijumu sa morskom vodom u laboratoriji. Primetili su neobično veliku jedinku koja je izgledala kao da ima dva zadnja dela i dva čulna organa. Zapitali su se da li je ova neobična jedinka nastala fuzijom dve povređene rebronoše. Da bi to otkrili vadili su delove lobanje iz različitih individua i stavljali ih jedne do drugih u parove. Ispostavilo se da su u 9 od 10 slučajeva povređene jedinke postajale jedna i preživljavale najmanje 3 nedelje.

Dalje istraživanje pokazalo je da su u jednoj noći dve jedinke postale jedna bez ikakvog razdvajanja između njih. Test je pokazao da su i nervni sistemi bili potpuno spojeni.

Novonastala jedinka hranjena je fluorescentno obeleženim račićima kroz jedna usta, a hrana je prolazila kroz digestivni trakt. Na kraju, ostaci su izbačeni kroz oba anusa, ali ne istovremeno, naveli su naučnici.

Istraživači naglašavaju da ostaje nejasno kako fuzija dve jedinke funkcioniše kao strategija opstanka.

(Telegraf Nauka/Science Daily)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>