• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trkači razaraju spomenike stare 1.000 godina: Uništeni geoglifi u pustinji Atakama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Alto Baranko našao se na udaru vozača terenskih vozila

  • 0
Geoglifi u pustinji Atakama Alarmantan prizor u Alto Baranku... Foto: Handout / AFP / Profimedia

Geoglife u Alto Baranku, u pustinji Atakama u Čileu, uništavaju grupe terenskih vozila, kvadova i motocikala. To je objavila Fondacija pustinje Atakama na Instagramu.

- Geoglifi u Alto Baranku, sa više od 1.000 godina istorije, preživeli su zahvaljujući prirodnim uslovima pustinje Atakama. Međutim, trenutna oštećenja prete da ih ozbiljno unište – naveli su oni u postu na društvenoj mreži.

Geoglifi su nastajali uglavnom između 900 i 1450. godine, a očuvani su zahvaljujući neverovatno suvim uslovima pustinje Atakama, piše IFLScience. Međutim, mnogo toga se sada promenilo i ugroženi su.

Organizatori jedne od velikih trka u pustinji, Atacama Rally, poricali su bilo kakvu odgovornost za štetu, preneo je Njujork tajms. Oni tvrde da su njihovi učesnici ostali na ruti koja je bila odobrena od strane regionalnih vlasti i da bi njihovi GPS sistemi upozorili ako bi neko skrenuo sa puta.

Umesto toga, krivica se prebacuje na terenska motorna vozila koja učestvuju u nelegalnim trkama ili izletima po pustinji.

Iako su znakovi postavljeni oko geoglifa u Alto Baranku, arheolozi se plaše da vlasti ne rade dovoljno da zaštite ove simbole drevne kulture. Prijavljeno je nekoliko slučajeva oštećenja u poslednjih nekoliko godina, ali malo je postignuto.

- Od 2021. godine ovo je zvanično prijavljeno Tužilaštvu, kao deo rada u Regionalnom muzeju. Mora se razumeti da oštećenje nacionalnih spomenika nije prekršaj, već je krivično delo. U ovom slučaju, to je veoma ozbiljno jer je to nepovratna šteta... ne može se obnoviti – rekao je za Ekspreso Bio Bio Luis Pérez, arheolog i direktor Regionalnog muzeja Ikike.

(Telegraf Nauka / IFLScience)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>