• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nauka će biti ključna za pružanje rešenja": Svečano otvorena Evropska noć istraživača

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U okviru manifestacije predviđeno je više od 200 aktivnosti u Beogradu i još 15 gradova

  • 0
Noć istraživača Foto: TANJUG/Nemanja Jovanović

Naučno-zabavna manifestacija 15. "Evropska noć istraživača" svečano je otvorena večeras u zdanju "Evropske kuće" u Knez Mihailovoj ulici. U obraćanju pred brojnim posetiocima štandova u "Evropskoj kući", šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žiofre je rekao da je "ovo veliki događaj koje ujedinjuje Evropu, i preko toga".

- Ovo je jedan od mojih omiljenih EU projekata, preko koga mnogo mladih saznaje šta je to nauka i razvijaju znatiželju, koja je neophodna da nam se društvo razvija - poručio je Žiofre.

Oduševljen entuzijazmom mladih ljudi prisutnih na manifestaciji, Žiofre je dodao da se njome "pripremaju naučnici sutrašnjice".

U video-poruci iz Njujorka ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović poželela je učesnicima da se dobro provedu na "divnoj manifestaciji koja ima za cilj promociju nauke i njeno približavanje građanima".

- Nauka će u budućnosti biti ključna za pružanje rešenja, kroz nova otkrića. Da se suočimo sa globalnim izazovima treba nam više naučnika - poručila je Begović.

Prema njenim rečima, "Evropska noć istraživača" je dobar način da najmlađi, ali i stariji građani "vide kolika je korist od nauke i koliko je koriste u svakodnevnom životu".

Andrej Drobnjaković, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, osvajač pet zlatnih medalja na Naučnoj olimpijadi StemCo, u svom obraćanju je ocenio da su ovakvi "događaji ključni za približavanje nauke mladima".

Noć istraživača Foto: TANJUG/Nemanja Jovanović

Koordinator projekta "Evropske noći istraživača" - "ReFocuS FLOW" Jasmina Nestorović Živković je istakla da se "sa preko 400 evropskih gradova, u 23 zemlje, pridružuju slavlju nauke".

"Evropska noć istraživača" održava se ovog vikenda širom Starog kontinenta, a u Srbiji večeras je od 16 do 22 učestvovalo u njoj 16 gradova. Svi sadržaji su besplatni, a događaj je posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu.

U okviru manifestacije predviđeno je više od 200 aktivnosti u Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Kruševcu, Ranovcu, Zaječaru, Nišu, Pirotu, Leskovcu, Subotici, Mokrinu, Kikindi, Novom Sadu, Inđiji, Šapcu i Svilajncu.

Noć istraživača Foto: TANJUG/Nemanja Jovanović

Manifestacija se realizuje kroz projekte "ReFocuS FLOW", čiji je koordinator projekta Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković“, u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke, Prirodno-matematičkim fakultetom u Nišu i Univerzitetom u Kragujevcu, kao i "TRAILS", koji radi Kreativno edukativni centar u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Novi Sad, Udruženjem naučnih komunikatora NAUKOM, Visokom školom strukovnih studija iz Subotice i Centrom za promociju nauke

Projekti su finansirani iz programa "HORIZON EUROPE“, najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska-Kiri” i uz podršku Delegacije EU.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>