• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbirka minerala Josipa Broza Tita u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Multidisciplinarnost ove izložbe ogleda se u preplitanju društveno-političkog koncepta s naučnim konceptom jedne epohe iz vremena posleratne Jugoslavije

  • 0
Mineralna blaga Jugoslavije Foto: Promo

Izložba "Mineralna blaga Jugoslavije: primerci iz poklon-zbirke Josipa Broza Tita", koju autorski potpisuju Dušica Stojanović, kustoskinja Muzeja Jugoslavije, i dr Aleksandar Luković, kustos Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, biće otvorena u ponedeljak 23. septembra u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu.

Izložba "Mineralna blaga Jugoslavije: primerci iz poklon-zbirke Josipa Broza Tita" nastala je kao rezultat saradnje Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i Muzeja Jugoslavije. Multidisciplinarnost ove izložbe koja se ogleda u preplitanju društveno-političkog koncepta s naučnim konceptom jedne epohe iz vremena posleratne Jugoslavije, pružiće jedinstvenu priliku za istraživanje dveju fascinantnih dimenzija jedne zbirke.

S jedne strane, akcenat će biti stavljen na minerale kao prirodno bogatstvo, a s druge, na društveno-politički kontekst koji je obeležio nastanak ove kolekcije. Ova jedinstvena zbirka sadrži 850 minerala, a pored izuzetne mineraloške vrednosti, eksponati imaju i značajnu kulturno-istorijsku važnost.

Među njima se ističu pokloni od drugih državnika, poput uzorka mesečevog tla – poklon misije "Apola", predmeti dobijeni povodom zasedanja KPJ, kao i kolekcije minerala dobijene tokom poseta rudnicima širom socijalističke Jugoslavije.

Ova zbirka minerala ujedno je i materijalno svedočanstvo o sprovođenju Zakona o Petogodišnjem planu u čijoj su realizaciji glavnu kariku činili radnici, posebno oni najproduktivniji – udarnici. Ova kolekcija minerala produbljuje priču o statusu koji su rudari imali u socijalističkoj Jugoslaviji.

Minerali iz poklon-zbirke pružaju jedinstveni uvid u geološko bogatstvo i rudarsku istoriju bivše Jugoslavije. Ona ne samo da predstavlja važne lokalitete i minerale karakteristične za svaku republiku već i oslikava razvoj rudarske industrije u posleratnom periodu.

Mnogi od prikazanih rudnika danas više nisu aktivni, što ovoj kolekciji daje dodatnu istorijsku vrednost.

Zbirka ilustruje i geološku raznovrsnost regiona, od drevnih paleozojskih formacija do mlađih tercijarnih ležišta.

Pored naučne i istorijske vrednosti, ova kolekcija ima i značajan obrazovni potencijal, pružajući posetiocima priliku da upoznaju bogatu geološku baštinu regiona sa akcentom na važnost rudarstva u ekonomskom razvoju bivše Jugoslavije.

(Telegraf Nauka)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>