• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

NASA objavila prvu fotografiju novog solarnog jedra tokom testiranja novog materijala

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U najnovijem testu – pokrenutom u aprilu – jedro je lansirano prošle nedelje sa malenog, takozvanog kubnog ili kockastog satelita.

  • 0
solarno jedro Foto: NASA

NASA nije prva koja koristi ovu tehnologiju, ali postoje novi materijali, ili stariji materijali u novim kombinacijama, koje treba testirati u svemiru pre primene većih solarnih jedara u većim misijama.

Američka svemirska agencija vidi solarna jedra kao način da se smanji cena izvesnih misija, obezbeđujući propulziju putem najbogatijeg izvora energije u solarnom sistemu – Sunčeve svetlosti.

Međutim, jedro mora biti ogromno i krajnje lagano. Stoga se moraju testirati najbolji mogući materijali za jedro i podupirače.

Iako satelit nije mnogo veći od friteze na vruć vazduh, jedro se razvije u kvadrat sa stranama od devet metara.

Na visini znatno iznad Međunarodne svemirske stanice, ono ugrabi pristojnu količinu svetlosti od Sunca, čak i noću, tako da je prilično blještavo. Međutim, taj sjaj se menja i to je očekivano.

Letelica je počela let bez kontrole položaja i zato je nestabilna dok se ne obavi karakterizacija podupirača i jedra, a zatim će sistem kontrole položaja biti reaktiviran.

U poređenju sa ranijim podupiračima, materijal je 75% lakši i projektovan da doživi 100 puta manje distorzije zbog vreline u svemiru. U budućnosti bi mogli biti upotrebljeni za razvijanje 25 puta većeg solarnog jedra.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>