Hitozan iz pečuraka smanjuje kovrdžavost kose do 50 odsto, pokazalo istraživanje

A. I.
A. I.    
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Istraživači britanske kompanije Dajson otkrili su da se supstanca hitozan, koja se nalazi u ćelijskim zidovima pečuraka i koja se obično koristi u proizvodima za negu kože, može koristiti za smanjivanje kovrdžavosti i da smanjuje kovrdže za do 50 odsto.

Kompanija u svojim novim proizvodima za kovrdžavu kosu koristi hitozan iz pečurki bukovača, preneo je Gardijan.

- Složeni makromolekul pomaže u stvaranju fleksibilnih veza koje podržavaju pramen po pramen - navodi kompanija koju je 1991. godine osnovao britanski pronalazač Džejms Dajson.

Kompanija je zaradila milijarde od inovacija, uključujući usisivače bez kesa, a poslednjih godina pokušava da osvoji tržište kozmetičkih proizvoda.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Video: Svečana dodela priznanja projektima građanskih naučnih istraživanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>