• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto tinejdžerke privlače momci koji ih povređuju? Naučnici misle da imaju odgovor

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kvalitetni prijatelji su najbolja zaštita

  • 0
Ljubav, devojka, loš izbor Foto: Shutterstock / VGstockstudio

Kada dečaci i devojčice stignu do adolescencije, bombarduju ih porukama koje povezuju privlačnost sa nasiljeom. Ove poruke – koje šalju vršnjaci, TV serije, filmovi, pesme, društvene mreže... - opisuju mladiće koji su nasilni i omalovažavaju devojke kao privlačne, ali ne prikazuju tako i one koji su dobri prema ženama, piše za The Conversation grupa španskih naučnika.

- Primer ovoga može da se vidi u filmu iz 2019. „Posle“ („After“), adaptaciji istoimenog romana. Glavna junakinja počinje vezu sa srednjoškolskim dečkom, dobrim momkom koji se prema njoj ponaša više kao prijatelj nego kao ljubavnik, ali kada ona ode na koledž prevari ga sa privlačnijim „lošim momkom“. Njen momak pokaže saosećanje, zbog čega deluje nesirugno. Devojka zatim otkrije da je njena nova simpatija s njom samo iz opklade, ali to ga u njenim očima ne čini manje privlačnim i na kraju se on „zaista zaljubi u nju“ – navode oni.

Poruke koje povezuju privlačnost i nasilje pojavljuju se u različitim situacijama i okruženjima. Izloženost njima navodi devojke da smatraju nasilne momke privlačnim, pa ulaze u toksične veze.

- U našoj studiji analizirali smo kako se ovaj diskurs manifestuje unutar vršnjačke grupe, gde se devojke muvaju sa momcima koji se prema njima ne ponašaju dobro i koji pokazuju sklonost ka nasilju. Intervjuisali smo 59 mladića i 71 devojku iz tri različite srednje škole, svi su imali između 15 i 16 godina. Vršnjačke grupe su najvažnije u socijalizaciji i učenju i pritisak u njima može da dovede da se devojke smuvaju sa nasilnim momcima čak i kad to ne žele. Taj pritisak ima koren u medijskim porukama. I momci i devojke su pod tim pritiskom. Za devojke koje su već u stabilnim vezama koje nisu nasilne, dominantan diskurs je to da ih kritikuju kao dosadne pa ih pritiskaju da prevare momke sa nasilnijim mladićima – navode naučnici.

Oni dodaju da nasilno ponašanje varira od hvalisanja o tome kako je momak bio sa nekom devojkom i nipodaštavao je do pretnji i nasilja.

- Naučno istraživanje pokazuje da nasilje povezano s polom može imati negativne zdravstvene posledice, uključujući hronični bol i povećan rizik od seksualno prenosivih bolesti, depresije, suicidalnosti… Oko 27 odsto žena i devojaka od 15 do 29 godina doživelo je neku vrstu psihičkog ili seksualnog nasilja – navode naučnici.

Oni zaključuju da je ključno imati kvalitetne prijatelje od najranijeg uzrasta i da to može biti važna prevencija nasilja.

(Telegraf Nauka / The Conversation)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>