• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi živi građevinski materijal izvlači ugljenik iz atmosfere

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi građevinski biomaterijal koji koristi žive mikroorganizme radi izvlačenja ugljen-dioksida iz atmosfere razvio je postidiplomac Londonskog univerzitetskog koledža sa kolegama.

  • 0
cijanobakterijski paneli Foto: Prantar Tamuli/UCL

Taj biomaterijal mogao bi drastično smanjiti količinu ugljen-dioksida koju proizvodi građevinska industrija ako bude uveliko korišćen, piše UCL.

Predstavljen kao deo umetničke instalacije u botaničkoj bašti Sent Endrjuz u Škotskoj, sadrži žive cijanobakterije u poluprovidnim panelima koji se mogu postaviti na unutrašnje zidove zgrada.

Pošto mikroorganizmi ugrađeni u te panele rastu pomoću fotosinteze, oni izvlače ugljen-dioksid iz vazduha i putem procesa biomineralizacije ga vežu za kalcijum radi stvaranja kalcijum-karbonata, zarobljavajući ugljenik.

Kilogram ovog biomaterijala može da zarobi do 350 grama ugljen-dioksida, dok ista količina tradicionalnog betona emituje čak 500 grama ugljen-dioksida. Zid od 150 kvadratnih metara prekriven ovim cijanobakterijskim panelima zarobiće otprilike tonu ugljen-dioksida.

Postdiplomac Prantar Tamuli je dobio inspiraciju izučavajući stromatolite – prirodne kamene strukture formirane tokom više miliona godina iz sedimenata koje su zarobili neki od najstarijih živih organizama na Zemlji, tepisi algi.

Tamuli se fokusirao na vrstu Kamptonema animale, fotosintetičku cijanobakteriju koja raste u dugim strukturama, što olakšava vezivanje mikroorganizama za okolni materijal u panelima. Kalcijum-karbonat koji proizvodi jača panele.

Sami paneli su dizajnirani tako da ponude niz estetskih i strukturnih koristi za zgrade. Lagani su, apsorbuju zvuk, dovoljno su transparentni da propuštaju svetlost i izoluju toplotu, tako da poboljšavaju energetsku efikasnost.

Ovaj rad odeljenja za arhitekturu i biohemijsko inženjerstvo pokazuje da biotehnologija ima potencijal da transformiše način dizajniranja i izgradnje u cilju veće održivosti.

(Telegraf Nauka/UCL)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>