• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

22 nove vrste otkrivene u Čileu: Stvorenja nazvana po Gabrijeli Mistral i Pablu Nerudi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici su ponovo opisali i četiri poznate vrste

  • 0

Međunarodni tim naučnika uradio je taksonomsku i sistematsku reviziju kosaca iz Južne Amerike. Ponovo su opisali četiri ranije poznate vrste, ali su opisali i 22 nove vrste ovih stvorenja, a da roda dobila su imena po slavnim čileanskim pesnicima i nobelovcima Gabrijeli Mistral i Pablu Nerudi.

- Naš rad predstavlja najširi doprinos taksonomiji i sistematici južnoameričkih kosaca i skoro da je dupliran broj poznatih vrsta. Za imenovanje novih vrsta koristili smo imena dobijena iz geografskih toponima, folklora, istorijskih figura i poznatih intelektualaca - naveo je Vilijans Porto, autor studije i argentinski naučnik, u blogu na sajtu Pensoft.

Kako je većina vrsta iz Čilea, navodi se, autori su odlučili da odaju počast značajnim ličnostima čileanske literature.

- Pesnikinja Gabrijela Mistral (1889-1957), dobitnica Nobelove nagrade 1945, dobila je rod Mistralia, a pesnik Pablo Neruda (1904-1973), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971, dobio je rod Nerudiella. Neki rodovi imenovani su u čast članova naučne zajednice i istraživača koji su učestvovali u ovom radu – dodao je Porto.

Studija je objavljena u žurnalu ZooKeys.

(Telegraf Nauka / Pensoft)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>