• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Planeta gori! Vodi se najveći broj ratova u poslednjih 10 godina, pokazalo istraživanje: Prete i novi sukobi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najviše sukoba visokog intenziteta u 2023. bilo je u Africi, čak 17, ali najviše medijske pažnje privlačili su rat u Ukrajini i sukob Izraela i Palestine

  • 3
Ratovi Foto-kolaž: Tanjug/ap

Broj ratova u 2023. skočio je na 36, što znači da se vodi najviše oružanih sukoba u poslednjih 10 godina, jedan je od zaključaka studije istraživača Škole za kulturu mira Autonomnog univerziteta Barselone. Osim toga, u 42 odsto sukoba došlo je do pogoršanja situacije, navodi se u studiji „Uzbuna 2024! Izveštaj o konfliktima, ljudskim pravima i izgradnji mira“.

Čak 17 sukoba visokog intenziteta vodi se u Africi i Aziji, ali najviše medijske pražnje privukli su oni u Evropi i na Bliskom istoku – rat u Ukrajini i između Izraela i Palestine, navodi Phys.org.

- Čak 36 oružanih sukoba prijavljeno je u 2023, što je više nego prethodne godine, kada ih je bilo 33, i najviše od 2014. Najviše sukoba bilo je u Africi, 18 ili polovina njih, dok su ostali bili u Aziji i Pacifiku (9), na Bliskom istoku (6), u Evropi (2) i u Americi (1). Viši nivoi nasilja i nestabilnosti primećeni su u 42 odsto oružanih sukoba u 2023, što je značajno više od 30 odsto prethodne godine – navodi se u studiji.

Borba za resurse

Postoji pet scenarija u kojima se spatralo da je situacija prerasla u oružani sukob – kriza u Etiopiji, u Somaliji, u zapadnom Kongu, u Sudanu i između Izraela i Hezbulaha. U suprotnosti s tim je činjenica da kriza u Tigraju, oblasti Etiopije, nema više status konflikta.

- Većinu oružanih sukoba izazvala je kontrola teritorija i resursa. Ovi faktori su identifikovani u 15 od 36 sukoba, što znači 42 odsto. Međutim, borba za resurse je važnija, ona je bila uzrok trećine sukoba u 2023. Sukobi oko resursa najčešći su u Africi – navodi se u studiji.

Sukobi visokog intenziteta najčešći su u Africi, čak 70 odsto njih, i Bliskom istoku, 23 odsto, a nije ih bilo u Severnoj i Južnoj Americi, Australiji i na Antarktiku.

Jevgenij Prigožin Foto: Tanjug/AP

- Kada je reč o privatnim bezbednosnim kompanijama, ruska Vagner grupa učestvovala je u najmanje sedam oružanih sukoba na nekoliko kontinenata, ali uglavnom u Africi. Tokom 2023. organizacija je bila aktinvna u Libiji, Maliju, Burkini Faso, Nigeru, Cetralnoafričkoj republici, Sudanu, Ukrajini i Siriji. U ratu između Rusije i Ukrajine Vagner grupa imala je značajnu ulogu oko Bahmuta, gde su priznali da im je poginulo 20.000 boraca. U junu 2023, posle nekoliko meseci sukoba sa ruskim vlastima, Vagner grupa je povela vojnu pobunu protiv Moskve. Pobuna je smirena, a lider organizacije Jevgenij Prigožin preminuo je dva meseca kasnije, kada je pao avion kojim je putovao – navodi se u studiji.

Militarizacija Evrope

Stručnjaci Škole za kulturu mira navode da analiza oružanih sukoba i društveno-političkih kriza u svetu 2023. identifikuje pet koji mogu da se pogoršaju i postanu izvor veće nestabilnosti i nasilja u 2024.

- Scenariji rizika su pretnja od novog direktnog sukoba između Demokratske Republike Kongo i Ruande 30 godina od genocida u Ruandi 1994, pa rizik da sukob u Sudanu postane hroničan, pojačane tenzije između Kine i Filipina, ozbiljna militarizacija Evrope, kao i erozija međunarodnog humanitarnog prava u Gazi – navodi se u studiji.

(Telegraf Nauka / ECP)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mir

    30. jul 2024. | 17:06

    Sve je to izrežirala Amerika i Britanija. Nema mira u svetu dok ne zapuca na američkom tlu. Sada će početi i gradjanski ratovi verovatno.

  • Nikolas

    30. jul 2024. | 18:02

    SVET JE U 3 SVETSKOM RATU I KORAK DO NUKLEARNOG RATA -APOKALIPSE !!!!

  • Zoran

    30. jul 2024. | 17:10

    Mi bi trebali isto nekoga napasti da popravimo svetski prosek a tako bi pomogli i rusima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>