• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prestižna CERN letnja škola računarstva otvorena u Beogradu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Studenti će imati priliku da do 15. juna u prostorijama Comtrade kampusa prošire vidike, unaprede svoja znanja i razmene iskustva sa vrhunskim stručnjacima Evropske organizacije za nuklearno istraživanje

  • 0

Prestižna letnja škola računarstva Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN) svečano je otvorena danas, 10. juna 2024, u prostorijama Comtrade kampusa. Četrnaesta tematska CERN škola računarstva (The 14th Thematic CERN School of Computing) prvi put se organizuje u Beogradu, a domaćin vrhunskim predavačima, naučnicima, stranim i domaćim studentima do 15. juna biće Information Technology School (ITS).

Tema ovog akademskog programa je „Scientific Software for Heterogeneous Architectures“ („Naučni softver za heterogene arhitekture“), a obrađivaće se različite teme, od kompjuterske arhitekture, preko softvera, do heterogenog programiranja (CPU, GPU, HPC…).

- CERN Škola računarstva prvi put se organizuje u Beogradu, u Srbiji, što nam je posebno drago uzevši u obzir da je ovo zemlja koja je pružila mnoge poznate naučnike, poput Nikole Tesle i doprinela STEM zajednici. Comtrade je 30 godina tehnološki lider, a već 10 godina sarađujemo sa CERN open lab-om na polju skladištenja podataka. Novi vid saradnje na polju edukacije otvoren je sa današnjon školom i predstavlja novi iskorak u dosadašnjoj dugoročnoj saradnji koji se ogleda u spoju nauke i industrije. Zadovljstvo nam je što smo podržali ovaj program od značaja na globalnom nivou, koji pruža nove prilike i našim studentima, koji prvi put ove godine učestvuju u cern edukativnom programu - rekla je Anđelina Petrović, direktorka korporativnih komunikacija Comtrade-a.

- Mnogi misle da je CERN samo istraživačka institucija, ali znanje, rezultat istraživanja, mora da se prenosi. Nauka i računarstvo su povezani, a dobar naučnik danas mora da govori engleski i da zna da koristi kompjutere. Obrazovanje je stub istraživanja i zato CERN ima svoje škole. Škola računarstva je starija nego što se misli, pokrenuta je 1970. i od tada su škole organizovane u 23 zemlje, a kroz glavnu je prošlo 3.000 studenata iz 84 zemlje – rekao je na otvaranju Alberto Paće (Alberto Pace), direktor CERN škole računarstva.

Tokom trajanja škole, odabrani studenti imaće izuzetnu priliku da uče od svetskih stručnjaka, upoznaju kolege sličnih interesovanja, i unaprede svoje znanje. Na program je ove godine primljeno 40 internacionalnih učesnika, koji dolaze iz Kine, Indije, Italije i Španije, a po prvi put će im se pridružiti i studenti iz Srbije.

Ovaj jedinstveni program pruža izuzetnu priliku studentima da prošire vidike, unaprede stručnu ekspertizu, i razmene iskustva sa vrhunskim stručnjacima iz CERN-a. Zahvaljujući dugoročnoj saradnji kompanije Comtrade i ove organizacije, koja je sada podignuta na viši nivo kroz zajednički edukativni program, i studenti koji nisu izabrani da budu deo škole moći će da prisustvuju završnom predavanju i ceremoniji.

Kompanija Comtrade već deset godina sarađuje sa CERN openlab-om, i uključena je u razvoj softvera za skladištenje podataka za ovu prestižnu instituciju. Više o ovoj saradnji i tematskoj školi možete saznati u specijalnoj epizodi Comtrade podkasta, dostupnoj na linku.

Osim u sjajnom akademskom programu, učesnici će moći da uživaju i u sportskim aktivnostima i druženjima, čime će dodatno obogatiti svoje iskustvo. Comtrade kampus je, između ostalog, odabran i zbog raznovrsnih sadržaja koje pruža: gostima i studentima biće dostupni moderni prostori za učenje i rad, kafić, teretana i sportska sala.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>