• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Može li veštačka inteligencija pomoći u predviđanju sledeće globalne zdravstvene pretnje?

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nadzor nad biopretnjama pomoću algoritama veštačke inteligencije (AI), robota i informatike „u oblaku“ pomažu u predviđanju sledeće pandemije.

  • 1
Veštačka inteligencija Foto: Pixabay

Većina nastupajućih infektivnih bolesti su zoonotske – prenesene sa životinja na ljude. Bolesti poput kovida-19, ili ebole na zapadu Afrike u periodu 2014-2016, pokazuju potrebu za ranim otkrivanjem ovih pretnji.

Iako oboljenja mogu prelaziti direktno sa životinja na ljude, mnoge prenose takozvani vektori – kao što su komarci ili krpelji. Ove vrste rizika su prvobitno podstakle Majkrosoft da razvije platformu Premonition, piše Nature.

Ta platforma sakuplja i analizira podatke o virusima i vrstama koje ih prenose, u cilju saznanja da li je virus prisutan u životnoj sredini i blokiranja sledeće zdravstvene krize na njenom samom početku.

Godine 2017, Majkrosoft je testirao platformu nakon što je zdravstvena administracija u Teksasu izvestila o prvom lokalnom slučaju zika virusa prenetog ujedom komarca. „Želeli smo da dođemo do boljih podataka o komarcima koji mogu da prenose taj virus“, rekao je zvaničnik Majkrosofta.

Pošto insekti čine većinu životinjskih vrsta, bitno je pratiti njihov uticaj na ekosisteme, uključujući ulogu u prenošenju patogena. Premonition uključuje robotsku platformu koja identifikuje i hvata vrste koje mogu da izazovu probleme, kao što je komarac koji prenosi zika virus.

Može da namami insekte pomoću veštačke kože podešene na temperaturu čoveka ili druge životinje, ili putem emitovanja ugljen-dioksida, ključnog elementa disanja koji privlači komarce. Algoritmi AI podešavaju parametre robota radi učenja optimalne kombinacije za privlačenje insekata.

Optički senzori prate biomehaničke pokrete, poput frekvencije krila, koji proizvode digitalni otisak. Ako je u pitanju vrsta komarca koja prenosi zika virus, uređaj udahne tu jedinku i uhvati je živu. Dalje testiranje se obavlja u laboratoriji.

Softverska platforma bazirana „u oblaku“ analizira podatke, kao što su genomske informacije iz sakupljenih uzoraka i podaci o lokalnim vremenskim prilikama. Zatim integralna analiza svih podataka daje priliku za akciju. U Hjustonu, na primer, pokrenuta je kampanja za eliminaciju izvora suvišne vode koja može poslužiti kao teren za razmnožavanje komaraca.

Premonition može poslužiti i za druge globalne izazove, uključujući druge vektorske zarazne bolesti, bezbednost hrane i zaštitu ekosistema.

Sistemi ranog upozoravanja su izuzetno važni, ali Premonition takođe može otključati mnoštvo scenarija – možda pomažući poljoprivrednicima da ostvare bolji učinak – između tih kriza.

(Telegraf Nauka/Nature)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Draga

    28. maj 2024. | 06:13

    Pored finansijskog, farmaceutski lobi je zastrasujuc...dva najveca problema...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>