• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Na Galaksija kupu đaci prave izuzetne stvari i stiču veštine: Goran Stanković o takmičenju srednjoškolaca

E. T.

Vreme čitanja: oko 5 min.

O Galaksija kupu govori Goran Stanković, direktor Tehničke škole u Zaječaru i sekretar Zajednice elektrotehničkih škola Srbije

  • 0
Goran Stanković Goran Stanković, direktor Tehničke škole u Zaječaru i sekretar Zajednice elektrotehničkih škola Srbije... Foto: Ustupljena fotografija / Mina Paunović

U Vršcu je održano osmo po redu takmičenje- Galaksija kup. Ono okuplja srednjoškolce, mlade inovatore, koji su sa svojim mentorima radili na razvoju inovativnih uređaja namenjenih za rešavanje svakodnevnih problema i potreba ljudi. Takmičenje organizuju Zajednica elektrotehničkih škola Srbije (ZETŠS), Školski centar „Nikola Tesla“, a ove godine podršku je pružila i Nordeus Fondacija.

Cilj je unapređenje i razvoj srednjeg stručnog obrazovanj, i kreiranje okruženja u kome mladi imaju brojne prilike da stvaraju, inoviraju i stiču veštine kako bi ostvarili svoj potencijal i uspeh u privredi 21. veka.

Pobedu je odneo tim iz Elektrotehničke škole „Mija Stanimirović“ iz Niša, drugo mesto otišle je u ruke Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Novog Sada, dok je tim Školskog centra „Nikola Tesla“ iz Vršca zauzeo treće mesto.

Goran Stanković, direktor Tehničke škole u Zaječaru i sekretar Zajednice elektrotehničkih škola Srbije, podelio je svoje utiske kao i priču o Galaksija kupu i značaju ovakve vrste takmičenja za obrazovanje.

  • Kada je i kako nastao Galaksija kup?

- Kao direktor Tehničke škole ponosan sam na ovo takmičenje, s obzirom da je Galaksija kup, odnosno prvobitno Arduino kup Srbije, nastao u Tehničkoj školi kada je škola slavila 50 godina postojanja i početka rada. Mi smo došli na ideju da organizujemo u čast tog jubileja jedno takmičenje koje bi okupilo učenike iz škola u Srbiji, koji bi imali zadatak, ne da rešavaju neke zadatke na papiru, već da konkretno urade nešto, da ponude rešenje nekog problema za koji oni misle da je važno da se reši, uz pomoć mikroračunarske platforme. Zato smo te prve godine organizovali Galaksiju baš na Međunarodni dan Arduina. I takmičenje se zvalo Arduino kup Srbije. Naredne godine smo malo razmislili i rekli - čekajte, mi smo ovo počeli sa jednim entuzijazmom, sa željom da uvedemo nešto novo, da promenimo, i onda smo se setili računara Galaksija koji je nastao u onoj velikoj Jugoslaviji. Jedan čovek je došao na ideju da napravi računar koji bi se sklapao u kući, i u želji da odamo počast, omaž tom računaru, mi smo takmičenje nazvali Galaksija. Tako smo iz godine u godinu okupljali učenike elektrotehničkih škola koji su predstavljali svoja rešenja to jest svoja viđenja rešenja problema iz svakodnevnog života.

  • Da li su neki od patenata našli svoju upotrebnu vrednost tokom ovih 8 godina organizovanja takmičenja?

- Kada su dolazile ekipe iz škola, mi smo stvarno imali jako lepe radove koji su nudili praktična rešenja. Neki radovi su nudili na primer kompletno rešenje navodnjavanja u plastenicima. Imali smo i rešenje koje je pružalo pomoć slepim ljudima - to je bila narukvica za slepe i momci iz tog tima su patentirali taj proizvod i pokušali da nađu način da to komercijalno realizuju.

  • Šta dobija pobednik Galaksija kupa i koji su sledeći koraci? Da li postoji neko dodatno takmičenje?

- Od prvog dana, iza Galaksije kupa, kao partner je stajala Zajednica elektrotehničkih škola Srbije. Mi smo pokušavali godinama da ovo takmičenje uvrstimo u zvanični kalendar takmičenja i smotri Ministarstva prosvete. To smo uspeli da uradimo, tako da se od prošle godine Galaksija kup zvanično nalazi u kalendaru takmičenje i smotri našeg ministarstva. Ono što učenici dobijaju pored nagrada na samom takmičenju koje obezbeđuju pokrovitelji, oni dobijaju i mogućnost da u skladu sa Pravilnikom o nagrađivanju talentovanih učenika Fonda za talente Republike Srbije, konkurišu i dobiju novčanu nagradu. Takođe, fakulteti u skladu sa svojim pravilima o upisu, prepoznaju ovo takmičenje i učenicima koji se upisuju na fakultet nude određene dodatne bodove prilikom upisa.

Miloš Đuričanin: Galaksija kup prestižno mesto za izlaganje mladih investitora

- Ova saradnja je zasnovana na podsticanju mladih da inoviraju i kreiraju neke nove tehnologije i razmenjuju znanja. Mi zaista verujemo da su elektrotehničke i druge tehničke škole centri obrazovanja, talenata koji će u budućnosti predvoditi ekonomiju baziranu na inovacijama, novim tehnologijama i znanju. Nadamo se da ćemo u budućnosti sa Zajednicom elektrotehničkih škola napraviti nove programe koji će podsticati tu inovativnost, i koji će na kraju od Galaksija kupa napraviti jedno prestižno, centralno mesto za izlaganje mladih inovatora u Srbiji - rekao je Miloš Đuričanin, programski direktor Nordeus fondacije.

  • Ove godine prijavljen je veliki broj radova, čak 60. Po čemu je još karakteristično ovogodišnje takmičenje?

- Ove godine ima puno kvalitetnih radova. Puno lepih ideja koje će verovatno još da se razvijaju tokom vremena. Veliku pomoć našim učenicima pružaju i njihovi nastavnici mentori. Takođe, ono što bih istakao kao specifičnost ovogodišnjeg Galaksija kupa, jeste to da smo dobili novog partnera - Nordeus fondaciju, koja je prepoznala Galaksiju kup i njen potencijal, kao i ono što Galaksija kao takmičenje nosi, a to je da učenici mogu da vide smisao teorijskog znanja u sklopu praktične primene u okviru njihovih projekat.

  • Šta podrazumeva podrška Nordeus fondacije i koliko vam je ona značajna?

- Mi smo sa Nordeus fondacijom ovo takmičenje digli na jedan viši nivo. Oni su nam dali preporuke u kontekstu organizacije, brendinga, pomogli da ostvarimo neku dodatnu vrednost takmičenja. Sa druge strane, Nordeus fondacija je uz pomoć svojih partnera obezbedila dodatna finansijska sredstva sa ciljem da ovo takmičenje bude danas na ovakvom nivou. Kada smo počeli da radimo na ovom projektu sa Nordeus fondacijom, u celu priču smo ušli vrlo iskreno, sa jednom zajedničkom željom, a to je da našim učenicima ponudimo nešto kroz šta ćemo vrednovati njihov rad, i što će njima sutra dati podstrek, elan i želju da budu još bolji u onome što rade.

  • Zašto je važna ovakva vrsta takmičenja?

- Ovakav tip takmičenja, u okviru kojih učenici pokazuju praktično znanje, odnosno praktične projekte, veoma su značajna. Putem njih pokazujemo da ono mišljenje koje kaže da se u školi stiču samo teorijska znanja, nije tačno. Mi imamo jako vredne i talentovane učenike, ali i nastavnike koji imaju želju, volju i entuzijazam da rade sa svojim učenicima. Rezultat toga jeste da kada dođemo na jedno takmičenje poput ovog, vidimo pregršt ideja koje svima nama koji radimo u školama daju nadu i podstrek da još vrednije i posvećenije radimo svoj posao.

  • Da li vaši učenici rade u novotvorenom Mejkers labu u Zaječaru?

- Da, Mejkers lab je otvoren u našoj Gimnaziji, a u Zaječaru među srednjim školama vlada atmosfera “da svima krave budu žive i zdrave”. Tako da, iako otvoren u Gimnaziji, Mejkers koriste sve srednje škole u našem gradu. Zajednički radimo na projektima u okviru Mejkersa, i evo baš danas i sutra učenici iz moje škole u učionici budućnosti sprovode jedan projekat vezan za beloglave supove.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>