• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pogrebni ritual za male slonove u Indiji

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pripadnici krda postavljaju sloniće izvrnuto u rovove za navodnjavanje i prekrivaju njihova tela zemljom.

  • 0

Azijski slonovi sahranjuju svoje mladunce tako da im noge izbijaju iz zemlje. Mladi slonovi su bili stari jednu godinu ili manje, a pripadnici krda su ih preneli do takoreći unapred pripremljenih pogrebnih mesta – irigacionih rovova na plantažama čaja u Indiji – stavili ih u rupe i prekrili zemljom, piše Live Science.

Istraživači su dokumentovali pet sahranjenih slonića u istočnohimalajskim poplavnim ravnicama severnog Zapadnog Bengala.

Ranije su viđeni afrički šumski slonovi (Loxodonta cyclotis) kako izvode pogrebne postupke – pripadnici krda pokrivaju svoje mrtve saputnike i članove porodice granama i lišćem.

Nova studija predstavlja prvi dokument o sahranama kod azijskih slonova (Elephas maximus) i prvi poznati slučaj da slonovi koriste zemlju prilikom sahranjivanja, kao i specifično postavljanje tela.

Istraživači Parvin Kasvan iz Indijske šumarske službe i Akašdip Roj iz Indijskog instituta za naučno obrazovanje i istraživanje su 16 meseci proučavali literaturu u vezi sa slonovskim sahranama i pronašli izveštaje o pet slučajeva koji dokumentuju ovo ponašanje.

Otkrili su da je sahranjivanje mladih slonova bilo vrlo organizovano. Sve smrti su bile prirodne, povezane sa respiratornim smetnjama ili infekcijom.

Ovi slonovi žive u oblastima sa rascepkanim šumama, plantažama čaja, poljoprivrednim zemljištima i ljudskim naseljima. Preminuli slonići su tokom dugog transporta držani za surle ili noge, a u nekim slučajevima je bilo potrebno 48 sati do plantaža čaja, gde su ljudi iskopali irigacione rovove duboke do 65 centemetara.

Mali slonovi su položeni na leđa, sa nogama nagore, a članovi krda su onda gurnuli zemlju preko tela i izravnali tlo. Istraživači veruju da taj položaj ima veze sa načinom stavljanja tela u jamu. To je najpogodnija pozicija za držanje i stavljanje tela u rupu, a takođe više od jednog člana krda može da učestvuje u pogrebnom procesu.

Slonovima je možda prioritet bilo zakopavanje glave i sprečavanje lešinara da dođu do tela.

Nakon sahrane, upravnici plantaže i meštani su čuli da slonovi riču i trube. Te vokalizacije verovatno izražavaju patnju i bol i odavanje pošte preminulim slonićima.

Istraživači su takođe otkrili da slonovi nakon sahrana izbegavaju puteve gde su slonići ostavljeni, čak i ako su ranije redovno korišćeni. To možda ima veze sa povezivanjem tih putanja sa „lošim sećanjima/lošim događajima/lošim znakovima“.

Praksa sahranjivanja pokazuje ogromnu inteligenciju slonova, kaže Roj. Izabrali su plantaže čaja namerno jer nisu mogli da sahrane mrtve u selima s obzirom na veliki nemir koji prave ljudi, niti u šumi pošto ne postoje već iskopani rovovi i s obzirom na nesposobnost da kopaju velike rupe u toj biogeografskoj zoni.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>