• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko brzo pirane mogu da pojedu psa?

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pirane imaju zube oštre kao žilet i često putuju u jatima, ali mogu li zaista oglodati plen za nekoliko minuta?

  • 1
Pirane u akvarijumu Foto: Shutterstock

Kad mislimo na pirane, često na umu imamo sliku zastrašujućih predatora koji mogu oglodati neku životinju do kosti za nekoliko sekundi. Njihova loša reputacija delom potiče od predsednika Sjedinjenih Američkih Država Teodora Ruzvelta, koji je nakon putovanja u Amazoniju napisao da su one „najsvirepije ribe na svetu“, piše Live Science.

„Odgrišće prst sa šake neoprezno gurnute u vodu; u svakom rečnom gradu u Paragvaju postoje ljudi koji su tako osakaćeni; izgrišće i pojesti žive i ranjene ljude ili životinje; jer zbog krvi u vodi pomahnitaju“, napisao je on u svojoj knjizi „Kroz brazilsku divljinu“.

Međutim, iako ove slatkovodne ribe imaju zube oštre kao žilet, da li su zaista opasne kao što mislimo? I koliko brzo zaista mogu pojesti svoj plen?

Mnoge vrste pirana su svaštojedi. Na primer, crvene pirane (Pygocentrus nattereri) – koje često povezuju sa napadima na ljude – sklone su da se hrane ribom, rakovima, insektima, biljkama, voćem, orašastim plodovima i semenjem, ali su neki pripadnici te vrste takođe nađeni sa delovima ptica, zmija i malih sisara u svojim želucima.

Druge vrste su biljojedi, poput Colossoma macropomum, bliskog rođaka pirane. Iako su to ribe uveliko motivisane hranom i mogu da pojedu velike količine hrane, uglavnom se hrane manjim namirnicama.

Pirane se mogu videti u jatima manjim od 10 do 100 jedinki, ali to je radi zaštite, a ne lova. One su i predator i plen u lancu ishrane. Poput drugi životinja, pak, mogu postati agresivnije ako nema dovoljno hrane. Imaju prirodne predatore, uključujući crnog kajmana (Melanosuchus niger).

Jedna jedina pirana može se kretati i konzumirati plen brzo. Recimo da prosečna odrasla crvena pirana ima težinu od 541 gram. Pirane u akvarijumu se redovno hrane sa 12 grama svaka po jednom obroku, što traje oko 30 sekundi. Međutim, recimo da su pirane vrlo gladne i da bi mogle pojesti osminu svoje težine tokom jednog obroka (što je viđeno u akvarijumu) – 68 grama.

Tako bi za psa od 22,7 kilograma – oduzimajući 4,5 kilograma kostiju i krzna – bilo potrebno oko 267 odraslih pirana da ga pojedu za oko tri minuta. Međutim, to zavisi od mnogih faktora, uključujući koliko su pirane gladne i velike.

Pirane se hrane oportunistički, a priliku da pojedu psa nemaju baš često. Veća je verovatnoća da će jesti lakšu, pristupačniju hranu kao što su male ribe ili voće. Oštri zubi im takođe pomažu da jedu tvrđu hranu kao što su ljuskari.

Uprkos njihovom izgledu, reputacija pirana je uveliko neopravdana i priče o njihovoj ishrani su često poreterane. Pirane će napasti neku mnogo veću životinju samo ako je ozbiljno povređena ili već mrtva. Kad se ne hrane mrtvim organizmima, pirane uglavnom love druge ribe odgrizajući delove većih riba ili potpuno konzumirajući manje ribe.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E bre

    2. februar 2024. | 16:53

    Ja sam bre gledo kako jedu kita za 2 minuza!Medveda i kelena zajedno za minut a pojeli su i ceo tenk za 4 minuta i to samo 7 pirana!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>