• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Članak koji je još 1953. predvideo današnji mobilni telefon i Teslina prognoza o ovom uređaju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Članak Foto: Linkedin/Veselin Jevrosimović

Mobilni telefoni danas su deo naše svakodnevice, ali mnogi naučnici često govore da skoro niko od naučnika i pisaca naučne fantastike nije predvideo koliko će oni ući u naše živote.

Međutim, list The Tacoma News Tribune 11. aprila 1953. objavio je članak u kome je naslov "U budućnosti neće biti bega od mobilnih telefona". Ovaj članak, ali i podsećanje na predviđanje Nikole tesle o mobilnim telefonima podelio je Veselin Jevrosimović, vlasnik i predsednik kompanije Comtrade, na svom LinkedIn profilu.

"Članak koji je predvideo još 1953. godine, današnji mobilni telefon. Međutim, treba napomenuti da je Nikola Tesla još 1926. prvi predvideo današnji mobilni", napisao je Jevrosimović i dodao Teslin citat:

„Kada uspostavimo bežične veze, cela zemlja će se pretvoriti u ogroman mozak, što u stvari i jeste, sve stvari su čestice realne i ritmične celine. Moći ćemo da komuniciramo jedni sa drugima trenutno, bez obzira na udaljenost. Ne samo ovo, već ćemo se kroz televiziju i telefoniju videti i čuti savršeno kao da smo licem u lice, uprkos razdaljinama hiljadama milja; a instrumenti pomoću kojih ćemo to moći da uradimo biće neverovatno jednostavni u poređenju sa našim sadašnjim telefonom. Moći ćemo da ga nosimo u džepu od prsluka."

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>