Deca koja žive okružena životinjama manje su sklona alergijama

D. M.
D. M.    ≫   
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Pedijatri, stručnjaci za infektivne i zapaljenjske bolesti sa švedskog Geteborškog univerziteta i kolege iz Skaraborg bolnice otkrili su manju stopu alergija kod male dece koja žive na farmama i izložena su životinjama dok odrastaju.

Naučnici smatraju da izloženost dece životinjama prizvodi razlike u crevnom biomu, što dovodi do manje verovatnoće kasnijeg razvoja alergija.

Tokom proteklih nekoliko decenija, medicinski istraživači su otkrili da crevni biom ima mnogo veću ulogu u ljudskom zdravlju nego što se mislilo. Istraživači u Švedskoj su sad otkrili da bi takođe mogao imati bitnu ulogu u razvooju alergija.

Ranije istraživanje je pokazalo da je ubrzo nakon rođenja crevni biom čoveka bogat takozvanim fakultativnim bakterijama, koje daju prednost životnoj sredini sa mnogo kiseonika. Dok te bakterije konzumiraju kiseonik u crevnom sistemu, proporcija anaerobnih organizama raste. Anaerobi tokom vremena postaju raznovrsniji i nadmaše fakultativne bakterije, što je znak zrelog crevnog bioma.

U novom istraživanju, naučnici su se zapitali da li život na farmi tokom kritičnih ranih faza razvoja crevnog bioma može imati neki uticaj. Sakupili su uzorke stolice 65 dece tokom ranom doba njihovog života i kasnije dok su deca odrastala.

Zatim su uporedili uzorke od dece roditelja na farmi sa životinjama, dece koja nisu odrastala na farmi i dece koje nemaju veze sa farmom, ali imaju kućnog ljubimca. Uzorci su uzeti na treći dan, 18 meseci, tri godine i osam godina života.

Otkriveno je da deca koja žive na farmi imaju sedam puta više anaeroba nego fakultativnoh bakterija u poređenju sa decom koja ne žive na farmi, bez obzira da li imaju ili nemaju kućnog ljubimca. Takođe je otkriveno da se razlike u crevnom biomu između te dve grupe smanjuju dok deca postaju starija, ali su ona koja su živela na farmi u ranom dobu imala mnogo manje stope alergija u osmoj godini života.

(Telegraf Nauka/MedicalXpress)

Video: Buzurović: Izložba prikazuje šta su to začini, kako ih koristimo i kako smo počeli da ih koristimo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>